Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 3.1.2022. do 9.1.2022.

Početak godine donosi neslavne rekorde u zagađenju vazduha u Valjevu. Svaki dan prethodne nedelje vazduh opasan po zdravlje. Od ponedeljka do srede vazduh označen indeksom “izuzetno loš”, petak i subota “veoma loš”. U četvrtak i nedelju zabeleženo najmanje zagađenje vazduha, ali ipak u crvenom, indeks da je vazduh “loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 5.1.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 183,78 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 128,64 µg/m3. Istog dana u 14 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 469,45 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Maksimalna satna vrednost od  265,04 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice zabeležena je u 17 sati istog dana.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 10.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 8 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3). Prošla 2021. godina je okončana sa 152 dana prekoračenja granične vrednosti što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Početak godine najavljuje nastavak zagađenja vazduha u Valjevu i opasnost za zdravlje ljudi. Nadležni uporni-ćute. Mućke na nadležnom mestu, tvrdi državna revizija. Najveći broj Valjevaca nije spreman za investicije u energetsku efikasnost.

„Po jutru se dan poznaje“. Prvi dani i nedelje 2022. najavljuju da Valjevke i Valjevci mogu očekivati još jednu godinu sa zagađenim vazduhom. „Pluća“ koja su u Valjevu kod „Krušika“ postavili „iRevolucija“ i „Kreni-Promeni“ pocrnela za nekoliko dana. Najzagađeniji vazduh u Srbiji udišu ljudi u Valjevu, Boru i Novom Pazaru, kaže izveštaj za 2021. godinu koji je objavila Nacionalna ekološka asocijacija. Postavlja se pitanje šta je sa merama koje treba da preduzimaju nadležni i sa javnim novcem koji treba da se koristi za zaštitu životne sredine?

Ćutanje je zlatno? Iako su po zakonu obavezni, nadležni organi u Valjevu ne obaveštavaju građane o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu i merama za zaštitu zdravlja i smanjenje zagađenja vazduha. Povodom podnetih zahteva za pristup informacijama od javnog značaja o tome koje su rezultati postignuti u primeni Plana kvaliteta vazduha 2016-2021, Gradska uprava ne odgovara.

Mućkanje po zakonu. Poslednjeg dana 2021. godine Državna revizorska institucija je objavila izveštaj o pravilnosti finansijskog poslovanja Grada Valjeva za 2019. i 2020. godinu. Utvrđene brojne nezakonitosti i nepravilnosti, pre svega u sprovođenju postupka javnih nabavki (npr. nameštanje tendera, nezakonite procedure), ali i u finansiranju zarada zaposlenih. Izveštaj Državne revizorske institucije beleži nezakonitosti i nepravilnosti koje je učinila Gradska uprava Valjevo prilikom ugovaranju usluge monitoringa kvaliteta vazduha sa preduzećem „Institut Vatrogas“ i ovdašnjim Zavodom za javno zdavlje kao podizvođačem, tokom 2020. godine.

Naše energetsko siromaštvo. Najveći broj žitelja Valjeva nije spreman da investira u poboljšanje energetske efikasnosti svojih domova (fasade, grejanje, stolarija) jer „sastavlja kraj sa krajem“ piše portal Valjevska posla predstavljajući istraživanje mnjenja koje je 2020. godine u Valjevu i Srbiji obavio Tim za socijalno uključivanje Vlade Republike Srbije u saradnji sa REF Fondacijom, CeSIDom, Stalnom konferencijom gradova i opština uz podršku organizacije UN Women i Švajcarske agencije za razvoju saradnju (SDC). Aleksandar Macura, direktor RES fondacije smatra da bi se vazduh poboljšao potrebno je osigurati direktnu pomoć najugroženijima da unaprede energetsku efikasnost, ali i momentalna zabrana nestandardnih goriva u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian