Za Popučke

U toku je javni uvid u Nacrt Plana generalne regulacije za selo Popučke. Lokalne vlasti i izrađivači ovog dokumenta planiraju da stvore uslove da se u potpunosti promeni način i uslovi života za žitelje Popučaka, i Valjeva. Planira se industrijalizacija ogromnih namera. Ovakva zamisao nije artikulisana uz učešće i znanje građana.

Plan predviđa ogromno povećanje prostora za građevinsko zemljište na račun poljoprivrednog i šumskog. Uvodi se veliki prostor za mešovitu namenu kojim je dozvoljeno da uz kuće i stambene objekte budu građene fabrike, postrojenja, stovarišta i slični objekti koji ugrožavaju miran život.

Prvi deo primedbi na Plan generalne regulacije za selo Popučke možete preuzeti klikom na dugme ispod. 

Naši saradnici iz udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine) i Nova planska praksa nam pomažu da se valjano uključimo u postupak javnog uvida jer ovaj plan ima velike slabosti. Nacrt Plana mora da bude povučen i mora se  pripremiti novi, uz puno učešće javnosti. Ključne primedbe koje se tiču procedure i kvaliteta dokumenta su:

 • Povređeno pravo javnosti na informaciju. Nije objavljena niti dostupna javnosti dokumentaciona osnova za izradu Nacrta Plana.
 • Prezentacija mogućih uticaja na životnu sredinu zakazana danas za sutra.
 • Nacrt nije usklađen sa Prostornim planom Valjeva. Nacrt Plana Popučke dozvoljava da parcele budu izgrađene do 70% površine, dok Prostorni plan i propisi ograničavaju na 50-60%.
 • Umesto kanalizacije budućim fabrikama i industrijski postrojenjima se dozvoljava da koriste nepropusne septičke jame.
 • Nije prikazano trenutno stanje životne sredine i mogući, vrlo verovatni uticaji.

Drugi deo primedbi na Plan generalne regulacije za selo Popučke možete preuzeti klikom na dugme ispod. 

Pozivamo sve građane Valjeva da se uključe i podrže borbu meštana sela Popučke. Rok za predaju primedbi Gradskoj upravi ističe u ponedeljak 29.1.2024. Javna sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati primedbe građana je zakazana za 8.2.2024.

Uključite se. O budućnosti se radi.

4 thoughts on “Za Popučke

 1. Plan nije radjen po trenutnom stanju na terenu,expertiza zemljista je upisana ili napamet ili su crveni krugovi potrebni za neke nama nepoznate namene.Jedino logicno resenje je peticija za ponistenje kompletnog plana i izrada drugog ali u skladu nasih potreba.

 2. Poštovanje.
  Apsolutno sam za zdravo zemljište u svrhu proizvodnje hrane, vode za pijenje i čistog vazduha.
  Sama posedujem parcelu na kojoj nikad nije korišćeno veštačko đubrivo.
  Proizvodnja organske hrane je rešenje koje treba svima.
  Hvala

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian