Vazduh u Valjevu ponovo najzagađeniji u svetu. Nek se čuju sirene

Lokalni odgovor objavljuje jedanaesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Vazduh je bio najmanje rizičan samo u petak i subotu. Ostalih dana stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “loš”.

Prošle srede, 24. januara 2024. u 17 časova zabeležene su enormne koncentracije suspednovanih čestica prašine, gotovo 300 µg/m3. Tog dana je registrovana srednja dnevna koncentracija sa suspednovane PM10 čestice u iznosu od 119,24 µg/m3, što je duplo veća koncentracija od maksimalno dozvoljene granične vrednosti od 50 µg/m3. Još sitnije i opasnije suspednovane PM2,5 čestice su u sredu dostigle dnevnu koncentraciju u iznosu od 115,34 µg/m3 što je dvadeset puta više od bezbedne koncentracije od 5 µg/m3. Zbog toga je grad na Kolubari drugi put za deset dana ostvario planetarni rekord u zagađenosti vazduha, kako je to saopštila Ekstremna ekologija.

Ako u Valjevu postoje neki zvučni alarmi, trebalo bi svaki dan da funkcionišu – rekla je povodom enormnog zagađenja dr Vesna Krstevski, na radionici posvećenoj zaštiti zdravlja koju je u petak organizovao Lokalni odgovor. Govoreći o uticaju zagađenog vazduha na zdravlje ljudi ona je rekla da se u Srbiji registruje pet puta veća smrtnost nego u Evropi. Doktorka Krstevski ističe da je za tek rođenu decu prvih hiljadu dana života ključno za razvoj. Ako se dete, još dok je u majčinom stomaku, pa do treće godine ne zaštiti od aerozagađenja, njegov dalji život biće vrlo nekvalitetan – opominje dr Krstevski.

Posmatrajući od početka godine, na dan 29.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeležen ukupno 21 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u mikrogramima po metru kubnom (µg3), Valjevo, Datum: 22.1-28.1.2024. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci I da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju  podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian