ZAGAĐENJE VAZDUHA U VALJEVU JE ZNAK ZA UZBUNU

Kada je zagađenje vazduha opasno po zdravlje u Valjevu, treba koristiti znak za uzbunjivanje, odnosno sirenu! Nabaviti za vrtiće i škole prečišćivače vazduha da se zaštiti zdravlje najmlađih sugrađana“ – to su najznačajniji zaključci koji su se čuli na radionici o uticaju aerozagađenja na zdravlje  na kojoj su govorile dr Vesna Krstevski, specijalista patologije i Slađana Stanković, sanitarno-ekološki inženjer Zavoda za javno zdravlje u Valjevu.

Događaj, realizovan u sklopu projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), okupio je dvadesetak učesnika, zainteresovane građane, lokalne novinare i zdravstvene i javno zdravstvene radnike iz Valjeva.

Doktorka Krstevski je rekla da je aerozagađenje  jedan od vodećih faktora koji narušavaju zdravlje svih starosnih grupa. Po njenim rečima, najosetljivija grupacija su deca. Smatra se da prvih 1000 dana života određuje zdravstveni status svakog pojedinca. Štetni efekti zagađenog vazduha se ispoljavaju i pre rođenja, u periodu fetalnog razvoja i mogu dovesti do spontanih pobačaja, mrtvorođenosti, prevremenog rađanja sa anomalijama i drugim nepravilnostima. Dugotrajna izloženost dece zagađenom vazduhom utiče na njihov fizički razvoj, neuro razvoj, na razvoj svih organa i imuniteta. Česte infekcije respiratornih organa, smanjenje kognitivnih sposobnosti, alergije, dijabetes i gojaznost su deo liste ustanovljenih bolesti dece koje su dokazano dovedene u vezu sa aerozagađenjem.

„Aerozagađenje sa jedne strane neminovnost, ali čini se često kao posledice neodgovornog ponašanja, kako pojedinaca, tako i društva u celini!“, istakla je zabrinuto dr Vesna Krstevski.

„Od pre nekoliko meseci građani mogu na sajtu Zavoda za javno zdravlje videti nivoe zagađenosti vazduha u realnom vremenu“, rekla je na radionici Slađana Stanković iz ove javnozdravstvene ustanove. Ona je kazala da su zaposleni u Zavodu nedavno na sopstvenu inicijativu, ali i pod pritiskom javnosti, objavili na sajtu Zavoda upozorenje da građani ne bi trebalo da izlaze napolje, da je zagađenost vazduha opasna po zdravlje, na dan kada je Valjevo bilo svetski rekorder po zagađenosti.

„Broj dece sa respiratornim bolestima za 5% je veći od republičkog proseka, dok je broj adolescenata za 10-15% veći od republičkog proseka. To upućuje na specifičnost Valjeva, odnosno delovanja okruženja na zdravlje ljudi, a nije teško zaključiti vezu sa aerozagađenjem“, -rekla je na radionici Slađana Stanković, govoreći o podacima iz istraživanja Zavoda za javnog zdravlje koje se odnosi na periodu od 2016 do -2020. godineu. Ona je istakla da je potrebno da Valjevo dobije dodatne državne merne stanice, kako bi ljudi mogli biti preciznije obavešteni i kako bi bila praćena zagađenost različitih delova grada.

Jedna od učesnica, zabrinuta majka, Ana Brajović je pitala kako da zaštiti svoje dete koje ima tek sedamnest meseci? Da li je jedino rešenje prečišćivač vazduha koji je skup ili može na neki drugi način da doprinese da bar u kući njeno dete bude zaštićeno od zagađenja? Novinarka portala Valjevska posla, Marija Marković se zapitala kako bi mogao da se pokrene Savet za javno zdravlje koji i dalje samo postoji na papiru. Gordana Jelisavčić rekla da je zbog aerozagađenja otišla iz Valjeva na selo. Biljana Mladenović, fizikohemičar Zavoda za javno zdravlje je rekla da je merenje kvaliteta vazduha kod OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović“ u Suvoborskoj ulici u Valjevu pokazalo višestruko niže koncentracije čađi otkada je nekoliko zgrada i javnih objekata prešlo na grejanje preko JKP Toplana, u odnosu kada je grejanje bilo individualno kada su se grejali pojedinačno.

Govoreći o građanskom aktivizmu, Tatjana Petković, moderatorka radionice je primetila da dešavaju neki pomaci u ovoj borbi, ali su mali i nedovoljni. Podsetila je učesnike da Lokalni odgovor već četvrtu godinu obaveštava javnost o aerozagađenju u akciji Aero alarm, ali da su pokrenute i građanske inicijative kao što je Savet za čist vazduh koji okuplja aktiviste i stručnjake iz različitih oblasti koji su u prethodnom periodu imali više predloga usmerenih za rešavnje problema aerozagađenja. Početkom 2023. godine Lokalni odgovor je pokrenuo inicijativu besplatnog priključka za grejanje, koja je nakon sastanaka kako sa rukovodiocima JKP Toplana, tako i sa zainteresovanim građanima i upravnicima zgrada na samom kraju godine da Skupština grada Valjeva usvoji odluku kojom će u naredne dve godine priključci na JKP Toplana biti besplatni za građane.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju  podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian