Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva – Uspešna građanska inicijativa

Grad Valjevo doneo je odluku da građanima omogući besplatno priključenje na Toplanu, čime su ukinute takse za prelazak na sistem daljinskog grejanja.

Izmena predviđa da naredne dve godine građani koji žele da koriste usluge JKP Toplana budu oslobođeni obaveze plaćanja priključka na sistem daljinskog grejanja. To bi trebalo da doprinese povećanju broja građana Valjeva koji svoje domove greju uz pomoć ovog javnog preduzeća, ali i smanjenju količine prašine i drugih zagađujućih materija u vazduhu koje potiču iz dimnjaka ovih domaćinstava.

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. Nakon konsultacija sa stanarima stambenih zgrada, upravnicima stambenih zajednica, nezavisnim stručnjacima i predstavnicima preduzeća Toplana, aktivisti udruženja Lokalnog odgovora su predlog za omogućavanje besplatnog priključenja na daljinski sistem grejanja izneli tokom javne rasprave o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu koja je okončana 15. novembra 2023. godine.

Na konferenciji udruženja Lokalni odgovor, a u vezi sa ovom odlukom Grada, Đorđe Petković, predsednik Lokalnog odgovora, istakao je da je ova odluka rezultat gotovo jednogodišnje zagovaračke akcije koju je u Valjevu sproveo Lokalni odgovor „i dokaz da građani, kada se aktiviraju i žele da nešto promene i postignu, mogu to da i urade s obzirom na to da je ovo rezultat zalaganja građana i lokalnog udruženja“. Po njegovim rečima, od januara ove godine Lokalni odgovor je u Valjevu sproveo niz aktivnosti, te je pored ostalog organizovao konsultacije sa udruženjima, upravnicima stambenih zajednica, predstavnicima JKP Toplana i nezavisnim stručnjacima.

Aleksandar Perović, stanar zgrade u Ulici Vlade Danilovića rekao je da su stanari i upravitelj već imali sastanak i razgovor na temu priključivanja na Toplanu, te da su stanari pozitivno raspoloženi da se uključe u akciju koju je pokrenuo Grad Valjevo, ali ističe i neka otvorena pitanja: „Potrebne su nam potpune informacije kako bi građani mogli da znaju kolika je investicija u instalaciju koja treba da se provede kroz stanove, ali i da li će plaćanje usluge biti paušalno svakog meseca u toku godine ili će biti po potrošnji, kao i koliki će biti troškovi?“

Perović naglašava da je u ovom trenutku nedorečeno koji je to gradski organ ili JKP Toplana kome građani mogu da se obrate za bitne informacije kako bi mogli da donesu odluku u okviru svojih stambenih zajednica, o eventualnom priključenju na sistem daljinskog grejanja.

Na konferenciji je iznet podatak da je oko 12 odsto domaćinstava u Valjevu priključeno na sistem daljinskog grejanja od blizu 40 hiljada domaćinstava, a da se pored toplovodne mreže koja je prošla gradskim ulicama nalazi 78 hiljada metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora koji bi se mogao grejati uz pomoć JKP Toplana.

Ova inicijativa je realizovana u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), sa ciljem podsticaja učešća javnosti u procesu usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Projekat podržava Britanska ambasada u Srbiji.

Fotografija u naslovu: Đorđe Petković, Lokalni odgovor (levo) i Aleksandar Perović, stanovnik Ulice Vlade Danilovića (desno)

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian