Vazduh u Valjevu opasan po zdravlje dece

Lokalni odgovor objavljuje četvrti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Vazduh protekle nedelje bio je izuzetno zagađen. U utorak, subotu i nedelju Valjevci su udisali vazduh koji je zbog prekomernih koncentracija čestica prašine ocenjen kao “izuzetno loš”.

Posmatrajući od početka godine, na dan 10.12.2023. u vazduhu u Valjevu je zabeležen ukupno 98 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Kvalitet vazduha u Valjevu (srednje dnevne koncentracije) u periodu 4.12.2023-10.12.2023. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Komentarišući podatke o kvalitetu vazduha u Valjevu protekle sedmice, dr Vesna Krstevski, lekar specijalista patologije je kazala da aerozagađenje najveći negativan učinak ima na decu, adolescente, trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima. Ona ističe da su naročito ugrožena dečja pluća, srce i krvni sudovi.

“Kada su indeksi aerozagađenja nepovoljni, kada je vazduh zagađen, deci treba ograničiti aktivnosti na otvorenom. U izrazito nepovoljnim okolnostima kao što je bilo nekoliko dana protekle nedelje, preporučujem da se koriste zaštitne maske za vreme boravka na otvorenom. Prilikom dolaska i povratka u školu ili obdanište”, naglašava doktorka Krstevski.

Deca i adolescenti su veoma osetljivi na aerozagađenje iz više razloga, najpre jer se nalaze u razvojnom dobu tela kao celine i svih unutrašnjih organa, kao štu su pluća, srce i mozak. Njihov imunitet je nezreo, slabiji u odnosu na odrasle. Deca i adolescenti brže dišu i samim tim udišu više vazduha po kilogramu telesne težine u odnosu na odrasle. Zbog niže telesne visine udišu vazduh bliži tlu u kome se nalazi velika koncentracija zagađujućih materija. Deca su fizički aktivnija, pojačano im je disanje na usta (oralno), što omogućava da čestice zagađivači prodiru u donje disajne puteve.

Po rečima dr Krstevski, zagađen vazduh preti i u zatvorenom prostoru, stoga preporučuje provetravanje kada okolnosti dozvoljavaju, svakako zabranu pušenja i izbegavanje osveživača prostorija. I ako je moguće upotrebu prečistače vazduha. Doktorka Krstevski kaže da dugotrajna izloženost dece aerozagađenju utiče na fizički razvoj i neurorazvoj što se može ispoljiti na smanjene kognitivnih sposobnosti, kao što je pažnja, učenje, pamćenje, razumevanje. Deca zbog toga češće obolevaju od akutnih virusnih i bakterijskih infekcija gornjih i donjih respiratornih (disajnih) puteva, alergije, ekcemi, upale uha i drugo.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian