Prolazi još jedna godina bez Plana kvaliteta vazduha u Valjevu

Lokalni odgovor objavljuje peti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Vazduh protekle nedelje bio je zagađen. U ponedeljak i utorak najzagađeniji “izuzetno loš”. Od srede do subote Valjevci su udisali vazduh koji je “loš”. A u nedelju vazduh u Valjevu je bio “veoma loš”. Deset dana uoči isteka 2023. godine Grad Valjevo nema Plan kvaliteta vazduha.

Od početka godine, na dan 18.12.2023. u vazduhu u Valjevu je zabeležen ukupno 103 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Izveštaji Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, na dan 14. decembra 2023. godine beleže ukupno 130 dana sa prekoračenjem granične vrednosti ovih čestica.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Kvalitet vazduha u Valjevu (srednje dnevne koncentracije) u periodu 11.12.2023-17.12.2023. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Iako je Gradska uprava Valjevo u avgustu 2021. zaključila ugovor o izradi Plana kvaliteta vazduha za 2023-2027 sa preduzećima Saobraćajni institut CIP doo iz Beograda i SET doo iz Šapca, taj dokument do danas nije dobio saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, niti je usvojen od nadležnih organa Grada Valjeva. Zaštitnik građana je još krajem novembra prošle godine utvrdio propuste Grada Valjeva i preporučio usvajanje Plana kvaliteta vazduha i primenu mera za smanjenje zagađenja vazduha.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian