Kada je vazduh zagađen deca treba da budu u zatvorenom prostoru

Lokalni odgovor objavljuje šesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Cele protekle nedelje stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”.

Posmatrajući od početka godine, na dan 25.12.2023. god. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 110 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica- iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

“Ne dozvoliti da nam se dete igra napolju kada su vrednosti aerozagađenja enormne, kao što je to u Valjevu” – rekla je lekar specijalista Vesna Krstevski, povodom registrovanih visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu. “Skratiti boravak dece napolju, nabaviti im zaštitne maske, pogotovo za kretanje do škole. Za vrtiće i škole, ali i za kuće nabaviti prečistače vazduha” – savetuje dr Krstevski.

Ona kaže da je aerozagađenje svetski problem, srpski i posebno valjevski, ističući da svake godine zbog aerozagađenja u svetu prevremeno umre oko sedam miliona ljudi, od kojih su pola miliona deca mlađa od 15 godina, ali i da svako deseto novorođenče ili još nerođeno dete smrtno završi usled uticaja zagađenog vazduha. Doktorka Krstevski posebno ističe opasnost zagađenog vazduha za zdravlje trudnica jer se suspendovane čestice zbog udisanja talože na posteljici koja je važna za razvoj ploda, ali putem krvotoka prodiru i u plod koji je još u fazi embrionalnog razvoja.

“Aerozagađenje utiče i na neplodnost koja je danas veliki problem” – naglašava dr Krstevski i dodaje – ”Zagađenje može da spreči da se dete uopšte rodi.” Ona navodi da postoje studije koje ukazuju da aerozagađenje utiče na neurološke i mentalne probleme kod dece, na njihove kognitivne sposobnosti, pažnju, razmišljanje, do toga da su usled uticaja zagađenog vazduha deca hiperaktivna i agresivnija. Studije ukazuju da se u većem broju slučajeva kod dece javlja autizam ako su majke za vreme trudnoće bile izložene uticaju zagađenog vazduha, tvrdi dr Vesna Krstevski.

Dijagram 1. Kvalitet vazduha u Valjevu (srednje dnevne koncentracije i bezbedan nivo PM10 i PM2,5) u periodu 18.12.2023-24.12.2023. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian