Valjevo svetski rekorder po zagađenosti vazduha

Lokalni odgovor objavljuje deseti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Prvog dana prošle nedelje merni uređaji su registrovali koncentracije čestica prašine višestruko iznad dozvoljenih vrednosti što je Valjevo svrstalo u najzagađeniji grad u svetu, po podacima sajta Ekstremna ekologija. Vazduh u Valjevu je protekle nedelje ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i “izuzetno loš”.

U prošli ponedeljak se po prvi put oglasio saopštenjem Zavod za javno zdravlje u Valjevu, upozoravajući na opasnost od zagađenog vazduha. U saopštenju Zavoda se navodi da u periodu kada je povećano zagađenje građani ne izlaze napolje ukoliko ne moraju, da smanje fizičku aktivnost na otvorenom, da nose zaštitne maske po mogućstvu sa HEPA filterom, te da preporuke posebno važe za decu, trudnice i osobe sa hroničnim bolestima.

Od početka godine, na dan 22.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 15 dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 µg/m3.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, Valjevo, Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju  podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian