Valjevo na vrhu liste po broju zagađenih dana od početka godine

Lokalni odgovor objavljuje deveti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao doživeti zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Od početka godine, na dan 15.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 11 dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM 10 čestica-iznad 50 µg/m3. To je grad na reci Kolubari svrstalo na prvo mesto po registrovanom prekoračenju granične vrednosti, javlja portal Ekstremna ekologija. Nakon Valjeva slede Novi Pazar i Čačak, sa istim brojem dana prekoračenja, te Mladenovac, Kosjerić i Šabac sa ukupno 10 dana kad je izmerena dnevna koncentracija suspendovanih čestica iznad 50 µg/m3.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, Valjevo, Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian