Poštujmo zakon da bi vazduh u Valjevu bio čist

Lokalni odgovor objavljuje devetnaesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Prošle nedelje vazduh je pretežno bio loš, a za vikend se moglo disati. Posmatrajući od početka godine, na dan 25.3.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 60 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Lokalni odgovor se, na inicijativu građana, obratio nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine sa zahtevom da proveri da li Šumsko gazdinstvo Boranja, Šumska uprava u Valjevu poštuje Zakon o zaštiti vazduha. Zahtev je sadržao inicijativu da nadležna inspekcija proveri da li ovo javno preduzeće meri emisije štetnih materija iz svoje kotlarnice i dimnjaka u Pop Lukinoj ulici i da li primenjuje mere za smanjenje količine emisija. Nadležni inspektor za zaštitu životne sredine nije nažalost postupio po zakonu i obavio kontrolu rada operatera. Zahtev i odgovor ekološke inspekcije možete preuzeti ovde.

Operateri, pravna lica, privredna društva i preduzetnici koji koriste postrojenja za proizvodnju toplotne energije sagorevanjem i koja emituju štetne materije u vazduh su saglasno članu 58. Zakona o zaštiti vazduha obavezni da primenjuju mere za smanjenje emisija zagađujućih materija i da redovno kontrolišu ispuštanje štetnih materija u vazduh iz svojih postrojenja.

Zbog toga pozivamo građane da ukazuju inspekciji za zaštitu životne sredine Gradske uprave na trgovine, ugostiteljske objekte, zanatske i preduzetničke radnje, proizvodna postrojenja i druge poslovne objekte koji ispuštanju zagađujuće materije u vazduh. Radi se o malim koracima koji mogu doprineti smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i zaštiti zdravlja stanovnika. 

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju  podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian