Саопштење поводом јавне презентације урбанистичког пројекта за израдњу бензинске станице: Случај „Гонг“ као знак грађанске борбе за право на град

Градска управа Ваљево је 26. 4. 2022. започела јавну презентацију урбанистичког пројекта за изградњу бензинске станице по захтеву предузећа „НИС“ из Новог Сада. Ради се о припреми за изградњу објекта на парцелама које су у својини Града Ваљева. Путем медија грађани су од појединих званичника локалне власти информисани да је у питању подршка компанији поводом уклањања бензинске пумпе из заштићеног подручја, Тешњара. Инвеститору је, наводно, понуђено више локација за бензинску пумпу у замену за локацију у Тешњару, али је НИС одабрао баш локацију код некадашњег ресторана „Гонг“ на парцелама у јавној својини.

Преко медија је поручено јавности да План генералне регулације „Центар“ на коме се планира градња не предвиђа ни једну локацију за израдњу бензинске станице, али да НИС на одабраној локацији може добити дозволу за изградњу бензинске станице, објекта чија је делатност компатибилна. Упркос изјавама званичника, грађани и грађанке који живе у близини ресторана „Гонг“, забринути за своје здравље, безбедност и мир, успротивили су се намери локалне власти и предузећа НИС.

На основу информација које су јавно доступне, може се основано сматрати да би изградња бензинске станице на овој локацији била противна закону. У овом тренутку учешће највиших представника локалне власти у Ваљеву у пројекту подршке изградњи бензинске станице би се могло третирати као нетранспарентно и незаконито располагање јавном имовином. Није познато на који начин предвиђен прописима је локална власт у Ваљеву ступила у заједнички пројекат изградње са инвеститором „НИС доо Нови Сад“ будући да су парцеле на којима се планира градња  јавна својина.

План генералне регулације „Центар“ у овом делу града дозвољава градњу објеката  колективног становања као и објеката пословања  искључиво у затвореним просторијама (локалима), што не подразумева изградњу бензинске станице. Катастарске парцеле 6681 и 6677/1 КО Ваљево наведене у урбанистичком пројекту се налазе у зони А2, oдносно зони „ужи центар“ у коме је прописан врло ограничен режим градње и делатности. У документацији приложеној уз урбанистички пројекат налази се и акт Јавног предузећа „Путеви Србије“ у коме се наручиоцу урбанистичког пројекта предлаже проналажење погодније локације јер је поменута небезбедна, тако што пише дословце: „Предложено решење и саму локацију сматрамо неодговарајућом у смислу безбедног одвијања саобраћаја, посебно по питању планираног улива на државни пут који се налази на удаљености од 36 м од раскрснице” и “предлажемо да се размотри изналажење друге локације за изградњу станице за снабдевање горивом”.

Због тога тражимо од највиших представника локалне власти у Ваљеву да одустану од учешћа у припремама за изградњу бензинске пумпе у најужем центру града, те да осигурају поштовање прописа и усвојених планских докумената. Позивамо надлежне службенике Градске управе у Ваљеву да одбију предлог урбанистичког пројекта за изградњу бензинске станице као незаконит и опасан по околину. Придружујемо се оправданом протесту грађана који захтевају да се поштује њихово право на здраво и безбедно окружење и миран живот. Позивамо све Ваљевке и Ваљевце да подрже иницијативу комшија из Железничке улице, да покажемо високу грађанску свест и солидарност. Позивамо све грађанке и грађане да користе доступна правна и демократска средства у одбрани заједничког права на град.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian