Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 08.11 do 14.11.2021.godine


Sažetak
a. Druga nedelja novembra 2021. sa vazduhom u Valjevu koji je bio izuzetno zagađen, opasan po zdravlje. Ponedeljak, utorak i petak su imali indeks „Loš“, sreda i četvrtak „Veoma loš“, subota i nedelja indeks „Izuzetno loš“. Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u nedelju, 14.11.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u iznosu od 112,42 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 95,04 µg/m3. Prethodnog dana, u subotu, 13.11.2021. ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 236,98 µg/m3 u 18 časova za PM10 i 192,22 µg/m3 za suspednovane PM2,5 čestice.
b. Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
c. Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
d. Na dan 14.11.2021. po podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 112 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
d. Članovi i članice novoosnovanog građanskog Saveta za čist vazduh u Valjevu predali u utorak lokalnim vlastima predlog za realizaciju hitnih mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi. Čeka se reakcija nadležnih.

Komentari:
Članovi i članice Saveta za čist vazduh u Valjevu, Đorđe Petković, Zorica Vuković i Slađana Stanković predali su utorak na pisarnicu Gradske uprave građanski Predlog mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja. Predlog koji je upućen na ime gradonačelnika, predsednice Skupštine i načelnika Gradske uprave, sadrži set mera koje bi, u slučaju da se efikasno primene, dovele do smanjenja zagađenja u vazduhu i smanjenja rizika za zdravlje ljudi, posebno osetljivih grupa. Mere se odnose na preduzimanje hitnih akcija radi obaveštavanja javnosti o zagađenju vazduha, akcije za zaštitu zdravlja najugroženijih grupa stanovnika i hitne akcije na izvorima zagađenja vazduha radi smanjenja emisija. Savet za čist vazduh predlaže lokalnim vlastima formiranje tripartitne komisije koja bi usaglasila i odabrala mere koje bi se hitno primenjivale. Za sada iz kuće na gradskom trgu nema odgovora.

Tim povodom, članice Saveta, Zorica Vuković i Slađana Stanković gostovale u jutarnjem programu RTV Marš i Televizije Valjevo Plus.

U programu Vujić Televizije u emisiji „Rešenje za aerozagađenje“ gostovao Milovan Drajić, mašinski inženjer koji je govorio o prednostima i značaju upotrebne prirodnog gasa kao energenta u privredi i domaćinstvima. Pored ostalog rekao da se pita zašto se u Valjevu ne obavljaju pripreme za doček gasovoda tako što bi se gradila sekundarna mreža.

Biljana Mladenović, takođe članica Saveta za čist vazduh govorila o kvalitetetu vazduha u Valjevu za portal Objektiva.rs.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Izvor informacija
Građanska mreža za merenje aerozagađenja https://sensor.community/en/
Informacije o oceni kvaliteta vazduha u Valjevu su preuzete sa Državne merne mreže http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=22
Kvalitet vazduha Ekstremna ekologija https://xeco.info/xeco/vazduh/
Podaci o uticaju na zdravlje i preporuke su preuzete iz EU Air Quality Index https://ec.europa.eu/environment/air/pdf/Air%20quality%20index_final%20report.pdf

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian