(Nije) dobro i može bolje

Krećući se po sajtu JKP Vidraka Valjevo moguće je steći neki uvid o delatnostima tog preduzeća. Imaju veliki opseg aktivnosti: od upravljanja otpadom preko održavanja zelenila i čistoće ulica,parking kontrole do zoohigijene i održavanja groblja. Kada se uzme u obzir beskrajni kapacitet našeg građanstva da seje smeće na svakom koraku, sigurno je da posla ima preko glave. Za takve građane i više nego lenju vlast, ovom preduzeću najveća uzdanica su radnici i oprema. A kad smo kod radnika JKP-a, ne samo da ih doživljavam kao beskrajno vredne i predane već me uvek iznova fascinira koliko su uvek pozitivni, nasmejani i to kako deluju kao jedna skladna porodica. Koliko je ljudi u toj sjajnoj ekipi? Prema podacima JKP-a od 24.8.2015, u tom trenutku ih je bilo 257 od kojih je za 60 % radnika preduzeće dotiralo novac do minimalne zarade i zarada je u bruto iznosu bila veća za 7200,00 dinara. Minimalna zarada za njih 257 koji nas svakog dana spašavaju od gušenja smećem? Nije u redu. Zaslužuju više i ne može me niko ubediti da za to nema sredstava. 

Oprema.  2015.godine su nabavili su  jedan putarski kamion i jedno dostavno vozilo. 2018. su nabavljena 2 usisivača za održavanje higijene na javnim površinama. Vest o nabavci usisivača takođe kaže da oni u nedostatku radne snage zamenjuju tri radnika kao i da “preduzeće iz godine u godinu ulaže velike napore da obnovi opremu koja nije na zavidnom nivou” (drago nam je što barem nešto priznajete). Da li se ovi napori mogu nazvati “velikim” kada se uzme u obzir činjenica da godišnji prihodi ovog preduzeća nisu mali naročito nakon briljantnog poslovnog poduhvata kojim građani Valjeva za neplaćeno parkiranje umesto 1.100 plaćaju 19.395 dinara. (kad ne umeš da stvoriš profit, samo udari globu na raju, Turci nam to davnih dana pokazali). Novca ima, samo je pitanje gde odlazi.  

Udruženje “Lokalni odgovor” sprovodi projekat “Kako se troši zeleni dinar”. Više o tome možete videti u prilogu RTV Marsh:

Kao građanska aktivistkinja, trebalo bi da sam upoznata sa budžetom grada Valjeva i svim onim silnim ciframa i iznosima koji su planirani da se ulože u komunalno održavanje grada. Da jasno i precizno u dinar uputim poruku vlastima o tome gde ima novca koji može pametno da se uloži u ekološko funkcionisanje grada i učini naše živote podnošljivijim. Izvinjavam se, umorna sam pri pomisli da moram da završim još tri fakulteta ne bih li bila kompetentna da onima koji su voljom građana tamo gde jesu ukažem kako treba ekološki da vode ovaj grad. Umesto toga, kao najobičnija stanovnica ovog grada, kažem i tražim sledeće: ulažite novac u radnike JKP Valjevo i nabavite im opremu sa kojom mogu da neometano rade. Takođe, tražim i zahtevam da uprava JKP Vidrak konačno stručno rukovodi ovim preduzećem, da manje pelješi svoje građane  i da opravda svoja basnoslovna primanja. Građani i građanke, sve što vi treba da uradite je da otpad bacate na mestima koja su predviđena za to. U protivnom, neće nas spasiti ni 257000 radnika JKP-a. 

Vera Marković

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian