Studija slučaja Grada Valjeva

Vazduh u Valjevu je prekomerno zagađen već deset godina, odnosno, od kada postoji organizovano merenje Agencije za zaštitu životne sredine. Svrstan je u treću kategoriju kvaliteta vazduha zbog povećanih koncentracija PM10 i PM2.5 čestica. Prema rezultatima studije Svetske zdravstvene organizacije 18,8% preranih smrti od posledica izloženosti PM2.5 česticama dogodi se u Valjevu, što je najveća stopa smrtnosti od posledica izloženosti PM2.5 česticama u Srbiji.

Uprkos poražavajućim podacima o stanju kvaliteta vazduha i dugogodišnjem zagađenju, sa stalnim trendom pogoršanja u protekloj deceniji, Valjevo i dalje nema plan kvaliteta vazduha kojim bi se utvrdile mere za smanjenje aerozagađenja. Iako je Valjevo izradilo plan kvaliteta vazduha (2016-2021) i dostavilo ga Ministarstvu za zaštitu životne sredine, dokument nije dobio saglasnost Ministarstva, nikada nije usvojen niti primenjen. Odgovornost za nepreduzimanje mera usmerenih ka kontroli, ograničavanju i smanjenju aerozagađenja snosi gradska uprava u Valjevu, kao i nadležno Ministarstvo koje ima obavezu da vrši nadzor nad zakonitim radom lokalne samouprave. Posledice pogađaju građane Valjeva, kojima su više od deset godina ugrožena Ustavom garantovana prava na život i zdravu životnu sredinu.

U publikaciji su predstavljeni rezultati praćenja i analize (ne)aktivnosti nadležnih organa u gradu Valjevu i Republici Srbiji, koji ukazuju na praksu nedoslednog sprovođenja politike zaštite kvaliteta vazduha, na nedostatak institucionalne transparentnosti i odgovornosti, te posledično izbegavanje suočavanja sa ključnim pitanjima kroz zakonom predviđene procedure. Na stranicama koje slede predstavljen je pregled višegodišnjeg stanja kvaliteta vazduha u Valjevu, zatim proces izrade ključnog dokumenta javne politike u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha – Plana kvaliteta vazduha, kao i analiza propusta u procedurama kojima je propisan ovaj postupak. Na kraju, dat je pregled stručnih i građanskih primedbi na sadržaj Nacrta Plana kvaliteta vazduha koji je krajem 2022. godine stavljen na javni uvid.

Publikacija je izrađena u okviru projekta “Hitan REZ: Rezolucija za zaštitu vazduha” koji sprovode Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva. Projekat je realizovan u okviru programa “ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo” koji sprovode organizacije Helvetas Swiss Inetrcooperation i Građanske inicijative. Za sadržinu ove publikacije odgovoran je isključivo izdavač, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Ovde preuzmite dokument: Studija slučaja Grada Valjeva

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian