Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 13.3.2023. do 19.3.2023.

U danu kada obeležavamo godišnjicu početka oslobođenja od Turaka u Prvom srpskom ustanku, brojimo i 57 dana za prekomerno zagađenim vazduhom od početka godine. Najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena u utorak, 14.3.2023. suspendovanih PM10 čestica 120,41 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u utorak, 14.3. u vrednosti 69,97 µg/m3. U utorak, 14.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 375,22 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a u ponedeljak, 13.3.2023. u 20 časova vrednost od 207,16 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 20.3.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeležen ukupno 57 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Plan razvoja. Prošlog četvrtka valjevski odbornici su usvojili Odluku o pristupanju izradi Plana razvoja za period 2023-2033. To je dokument koji bi trebalo da odgovori gde će Valjevo biti za deset godina. Odbornici su odlučili da ovaj posao povere Gradonačelniku i Koordinacionom timu sa rokom izvršenja od godinu dana. Izrada dokumenta, po slovu odluke, podrazumeva i aktivno učešće javnosti. Zakon o planskom sistemu usvojen 2018. obavezao je lokalne samouprave da usvoje ovakav dokument kojim bi se dugoročno trasirao pravac razvoja zajednica. Pomenutim zakonom lokalne vlasti su obavezane da obaveštavaju javnost i da proces učine transparentim.

Kako do čistijeg grejanja? Prošle srede u restoranu Kuća u Valjevu se vodio razgovor o tome kako kako štedeti energiju, imati bolje i kvalitetnije grejanje stanova. Dvadesetak učesnika, vlasnika stanova, profesionalnih upravnika i predsednika saveta stanara, kao i predstavnik preduzeća Toplana, razgovarali su o iskustvima i problemima koje pogađaju domaćinstva tokom perioda grejne sezone. Pozitivna iskustva i primetne uštede energije predstavili su stanari i upravnici zgrade u Vlade Danilovića ulici, koji su postavili termo fasadu uz pomoć Grada Valjeva i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Zajednički zaključak učesnika sastanka je da treba raditi na pokretanju drugih stambenih zajednica i domaćinstava, da se treba oslanjati na različite izvore energije i da je potrebno obezbediti efikasnu pomoć domaćinstvima koja ne mogu sama da unaprede svoju energetsku efikasnost.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian