Kako do čistijeg grejanja?

Zbog zagađenog vazduha Valjevo trpi neprihvatljive ljudske, socijalne i ekonomske gubitke, a iako se građani Valjeva samoinicijativno organizuju kako bi poboljšali kvalitet života i uštedeli energiju – bez kolektivne pomoći društva ne može se unaprediti energetska efikasnost i obezbediti čistije grejanje.

Ovo su glavni zaključci održanog razgovora stanara i upravnika stambenih zajednica, događaja koji je pored aktivista za čist vazduh, stanara i upravnika stambenih zgrada, okupio i predsednike saveta stanara, predstavnike Valjevskog udruženja potrošača, kao i udruženja penzionera Krušika, ali i predstavnika komunalnog preduzeća Toplana iz Valjeva. Predstavnici lokalne samouprave se nisu odazvali pozivu da učestvuju u razgovoru sa građanima, organizovan od strane udruženja Lokalni odgovor Valjevo.

O aktuelnoj energetskoj situaciji, kao i o zagađenju vazduha i uticaju na zdravlje, ali i stanju lokalnih energetskih politika govorili su najpre organizatori, aktivisti udruženja Lokalni odgovor. Đorđe Petković je istakao je da se u skorijoj budućnosti očekuju poskupljenja svih energenata, te da je potrebno da zajednica blagovremeno reaguje kako bi se osigurao nesmetan život.

Dragan Despotović

Slavica Pantić govorila je o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa besplatno priključivanje korisnika na komunalnu infrastrukturu, uključujući i grejanje. Ona je pozvala stanare da se priključuju na toplovod, ali i da razmotre korišćenje drugih načina snabdevanja energijom, kao što su toplotne pumpe ili solarni paneli, dok su ostali učesnici istakli i značaj uključivanja građana u pripremu Plana kvaliteta vazduha i Plana razvoja.

Duško Dimitrić

Dragan Despotović, predstavnik Toplane, pohvalio je građansku inicijativu i kazao da je toplovod prošao blizu mnogih zgrada ali da se stanari nisu priključili. Cena priključenja je 520 dinara po kvadratnom metru i može se platiti na rate. “Ne vidim razlog zašto zgrade ne bi mogle da dobijaju besplatan priključak?”-upitao se Duško Dimitrić, profesionalni upravnik. On je rekao da je nekoliko domaćinstava iz zgrada u kojima on obavlja dužnost otkazalo uslugu daljinskog grejanja koju pruža Toplana, istakavši da je struja i dalje jeftinija. Sa njim se složio Marko Filipović, predsednik skupštine stanara, rekavši da su računi za uslugu grejanja Toplane vrlo visoki. On smatra da se kuće neće priključivati na uslugu daljinskog grejanja, ali ističe da postoje drugi načini grejanja, koji su sofisticiraniji, kao što su toplotne pumpe i slično.

Marko Filipović

Milan Milisavljević, profesionalni upravnik zgrade u Vlade Danilovića broj 1 govorio je o uštedama u grejanju, uključenju stanara u odlučivanje tokom postavljanja fasade, projektu koji su podržali Grad Valjevo i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Milisavljević je saopštio da se uštede u računima za grejanje kreću u iznosu od preko 20 odsto. Prisutni su podelili i informacije u vezi sa komunikacijom sa Toplanom-sa ciljem da se priključenja zgrade koja ima unutrašnju instalaciju i čiji su stanari zainteresovani za ovaj proces, ali ih Toplana ipak nije priključila. Na samom kraju događaja, Marko Filipović je zaključio da veliko zagađenje vazduha dolazi i od individualnih ložišta iz pojedinačnih kuća, te se postavlja pitanje na koji način se suočiti sa ovim problemom. Potencijalno rešenje jeste postojanje subvencija i povoljnih kredita, a kako je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u zemlji, problem zahteva hitno reagovanje.

Milorad Timotić

Razgovor stanara i predstavnika stambenih zajednica, koji je u sredu održan u restoranu Kuća, organizovalo je udruženje Lokalni odgovor u okviru projekta “Civilno društvu za energetsku tranziciju: Uključi se!” Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju (RERI) uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian