Vodič za nastavnike o kvalitetu vazduha

U Valjevu je skoro deset hiljada dece i mladih izloženo dejstvu zagađenog ambijentalnog vazduha, koji sadrži prekomerne koncetracije suspendovanih čestica prašine od 150 do 170 dana godišnje. Zato smo dobili ideju da pokrenemo aktivnosti edukacije onih koji su najviše pogođeni uticajem zagađenog vazduha, učenica i učenika valjevskih osnovnih škola. Verujemo da su promene u zajednici moguće i da će one početi u glavama i srcima najmlađih stanovnika našeg grada. Informacija je najveća moć u 21. veku. Akcija koju sprovodimo, te priručnik koji je pred vama, ima za cilj da moć stavi u ruke dece, da ih ohrabri i osnaži, budući da naši mladi ljudi itekako razumeju svoje okruženje i promene u njemu. Ako mi ne rešimo problem zagađenog vazduha, bar će oni biti spremni da se suoče sa njim. Verujemo da će naši najmlađi, uz pomoć svih nas, naoružani znanjem, imati uspeha u budućnosti u kojoj ih očekuje veći kvalitet života nego što je sada.

Smatramo da edukacija o zaštiti životne sredine još nema dovoljno značaja i prostora u našem obrazovnom sistemu. Svim stanovnicima Valjeva, pa tako i deci, jasno je da živimo u vremenu kada skoro pola godine udišemo zagađen vazduh, koji često zaudara i ima tamnosivu boju. Međutim, znanje o zagađenju vazduha u zatvorenim prostorijama je na niskom nivou, iako najveći deo svojih dnevnih aktivnosti provodimo u zatvorenom: u školi, trgovini, bioskopu ili kod kuće. Kvalitet vazduha koji udišemo boraveći u učionicama, radnim prostorijama ili domovima pod uticajem je ne samo spoljašnje sredine, već i aktivnosti koje u zatvorenom prostoru obavljamo, kao i materijala koji su korišćeni prilikom gradnje ili opremanja.

Priručnik je osmišljen tako da pruži najbitnije informacije o kvalitetu vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru za nastavnike, kako bi mogli samostalno, na svoj način, da ih prezentiraju đacima. Na raspolaganje takođe stavljamo prezentacije održane tokom ovog projekta. Prezentacije, kao i ovaj priručnik se mogu preuzeti na linku. Nadamo se da će priručnik i svi materijali nastali tokom projekta „Na početku beše informacija“ naći svoje mesto u redovnim obrazovnim aktivnostima u našim školama. Verujemo da će ga u svojim aktivnostima rado koristiti stručnjaci Zavoda za javno zdravlje.

Za nastanak priručnika i svih edukativnih materijala zaslužne su naše stručne saradnice, Biljana Mladenović, diplomirani fizikohemičar i Slađana Stanković, sanitarno-ekološki inženjer. Dragocenu pomoć u nastanku edukativnih materijala i radu sa učesnicima pružila nam je nastavnica biologije Vesna Vukosavljević. Ovom prilikom ističemo angažovanje i rad na pripremi kratkog istraživačkog dokumentarnog filma o zagađenju vazduha u Valjevu koji su, uz podršku nastavnice biologije Danijele Nikolić, pokazali učenici VI2 i VI3 razreda Osnovne škole „Nada Purić“ okupljeni u ekološkoj sekciji. Zahvalni smo Milevi Mojić i Ani Savković, rukovodiocima Prve osnovne škole i OŠ „Nada Purić“, na sjajnoj saradnji koju smo ostvarili.

Nastavićemo da radimo na širenju informacija i jačanju svesti o kvalitetu vazduha. Nadamo se da će i ostale obrazovne ustanove slediti primer Prve i Četvrte osnovne škole. Mi, kao odrasli, odgovorni smo i obavezni da naše mlađe sugrađane upoznamo i sa izazovima, opasnostima koje život u Valjevu pred njih postavlja, kada je reč o kvalitetu vazduha i životnoj sredini. Ali i sa merama za zaštitu zdravlja i rešavanje problema. Zbog toga stavljamo ovaj priručnik na slobodnu upotrebu ne samo za nastavnike, đake i škole, već za sve koji mogu pomoći i doprineti da se u Valjevu popravi situacija sa zagađenjem vazduha i zdravljem ljudi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian