Edukacija o čistom vazduhu

„Malo se  govori i malo zna o zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, vrlo bitnom aspektu zagađenja koje postoji u našem životnom okruženju: našim domovima, kancelarijama, školama, vrtićima. U zatvorenom savremeni čovek provede gotovo 90% vremena u toku dana“, kazala je danas Biljana Mladenović, fizikohemičar i stručna saradnica u projektu „Na početku beše informacija“ koji u Valjevu realizuje udruženje Lokalni odgovor u saradnji sa Osnovnom školom „Nada Purić“ iz Valjeva. Tim rečima je započeta edukativna radionica u kojoj su učestvovali nastavnici škole, kao i aktivisti i stručni saradnici udruženja, Biljana Mladenović, fizikohemičar, Slađana Stanković, sanitarno ekološki inženjer i Đorđe Petković, predsednik udruženja.

Đorđe Petković, predsednik udruženja Lokalni odgovor

Petković se zahvalio nastavnicima škole na saradnji i najavio da će u program edukacije biti uključeni i učenici, ali i nastavnici i đaci Prve osnovne škole iz Valjeva. On je pozvao i ostale osnovne škole da se uključe u realizaciju ovog projekta kako bi informacija o kvalitetu vazduha došla do što većeg broja nastavnika i učenika. Petković je objasnio da se radi o realizaciji projekta „Na početku beše informacija“ čiji je cilj upoznavanje nastavnika i učenika sa osnovnim pojmovima koji se tiču kvaliteta vazduha. Podsetio je da je Valjevo sredina sa izuzetno zagađenim vazduhom, da su zagađenjem pogođeni svi stanovnici, ali da je posebno osetljivo zdravlje dece i najmlađih stanovnika. „Nabavili smo digitalni senzor koji meri kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i u dogovoru sa nastavnicima postavili smo ga u jednoj učionici“. Zahvaljujući ovom uređaju nastavnici i učenici ove škole će moći da se informišu u realnom vremenu o kvalitetu vazduha koji udišu, da analiziraju kretanje pojedinih parametara kvaliteta vazduha i da preduzimaju odgovarajuće mere u slučaju da kvalitet vazduha u njihovoj učionici ne bude zadovoljavajući. „Cilj projekta je“, kazao je Petković, „da se između ostalog razvije priručnik o čistom vazduhu koji bi bio na raspolaganju nastavnicima svih osnovnih škola u Valjevu“.

Govoreći o programu radionice, Biljana Mladenović je rekla: „Imamo nameru  da edukujemo nastavno osoblje šta su sve izvori zagađenja kako u otvorenom tako i u unutrašnjem prostoru, kako se može pratiti koncentracija zagađujućih materija, kako da se ponašamo kada su koncentracije povećane i koje se mere mogu preduzeti za njihovo smanjenje.“

Biljana Mladenović, fizikohemičar

Tokom sprovođenja radionice nastavnici osnovne škole su se saglasili da je tema kvaliteta vazduha od životnog značaja, ali su ukazali na potrebu prilagođenog prezentiranja teme učenicima. Nastavnici smatraju da učenici starijih razreda već prate zagađenje vazduha uz pomoć različitih aplikacija i da često komentarišu visoke koncentracije zagađujućih materija koje su u Valjevu prisutne. Nastavnica biologije, Danijela Nikolić je najavila da će učenici ove škole početkom naredne godine pripremiti i vežbu, malu predstavu, u kojoj će igrati uloge predstavnika pojedinih grupa u zajednici, kao što su ekološke organizacije, građani, stručnjaci i debatovati o problemu zagađenog vazduha. Ona je istakla da je zajedno sa učenicima već počela sa istraživačkim radom i praćenjem kvaliteta vazduha u Valjevu.

Danijela Nikolić, nastavnica biologije

U našem gradu je gotovo 10 hiljada dece i mladih izloženo dejstvu zagađenog ambijentalnog vazduha (outdoor) koji sadrži prekomerne koncentracije suspendovanih čestica prašine 150-170 dana godišnje. Međutim, boraveći u svojim obrazovnim ustanovama i domovima, u zatvorenom prostoru, deca, mladi i njihovi nastavnici su izloženi posebnoj vrsti zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru (indoor). Radi se o zagađenju koje potiče ne samo od spoljašnje sredine, već je posledica delovanja materijala koji se koriste za gradnju, uređenje prostora, kao i od aktivnosti kao što su grejanje, spremanje hrane ili sistema ventilacije.

Projekat “Na početku beše-informacija!-program edukacije o čistom vazduhu” koji realizuje udruženje Lokalni odgovor je dobio podršku programa Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo–AКT”, koji sprovode „Helvetas Swiss Intercooperation“ i „Građanske inicijative“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian