Valjevo na vrhu liste gradova sa zagađenim vazduhom pred kraj grejne sezone

Lokalni odgovor objavljuje sedamnaesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Većinu dana protekle nedelje vazduh je bio zagađen, skoro svim danima sa indeksom “loš”, u četvrtak sa indeksom “srednji”. Lepo vreme je „očistilo“ vazduh u nedelju.

Posmatrajući od početka godine, na dan 11.3.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 54 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). U ovoj godini, do ovog trenutka, vazduh u Valjevu je na prvom mestu na listi gradova po broju dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti, ispred Novog Pazara, Užica, Beograda, Kosjerića, Šapca i Kraljeva.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u mikrogramima po metru kubnom (µg3), Valjevo, Datum: 4.3-10.3.2024. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci I da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian