Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 15.11 do 21.11.2021 godine

Treća nedelja novembra 2021. u Valjevu je protekla sa vazduhom u Valjevu koji je bio izuzetno zagađen, opasan po zdravlje. Vazduh je u ponedeljak i sredu imao indeks „Izuzetno loš“. Ostalih pet dana vazduh u Valjevu je bio označen kao „Veoma loš“.
Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak, 15.11.2021. kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 115,83 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 92,15 µg/m3. Istog dana u 23 časa. ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 257,11 µg/m3 za PM10 i 204,84 µg/m3 za suspednovane PM2,5 čestice. Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
Na dan 22.11.2021. po podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 120 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
Lokalne vlasti nisu odgovorile na inicijativu građanskog Saveta za čist vazduh da se primene hitne mere za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu i zaštitu zdravlja ljudi.

Ćutanje je zlatno?

Najviši predstavnici lokalne vlasti nisu odgovorili na predlog građanskih mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi koji je 9.11.2021. podneo Savet za čist vazduh u Valjevu. Predlog upućen gradonačelniku, predsednici Skupštine i načelniku Gradske uprave, sadrži set mera koje bi, u slučaju da se efikasno primene, dovele do smanjenja zagađenja u vazduhu i smanjenja rizika za zdravlje ljudi, posebno osetljivih grupa. Mere se odnose na preduzimanje hitnih akcija radi obaveštavanja javnosti o zagađenju vazduha, akcije za zaštitu zdravlja najugroženijih grupa stanovnika i hitne akcije na izvorima zagađenja vazduha radi smanjenja emisija. Savet za čist vazduh predlaže lokalnim vlastima formiranje tripartitne komisije, sastavljene od predstavnika lokalnih vlasti, članova Saveta za čist vazduh i nezavisnih stručnjaka, koja bi usaglasila i odabrala mere koje bi se hitno primenjivale.

Jedan čovek.

Gostujući u jutarnjem programu RTV Marš 15.11.2021., Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva je rekao da će u komisiji zaduženoj za izradu novog Plana kvaliteta vazduha biti uključen (jedan) predstavnik građana.

Mrtvo slovo.

Početkom novembra istekao rok za izradu Plana kvaliteta vazduha za period 2022-2027. predviđen ugovorom koji je Gradska uprava u Valjevu zaključila sa konzorcijumom koji čine Saobraćajni institut CIP doo Beograd i preduzeće SET doo Šabac, bez sprovođenja postupka javne nabavke. Do danas nije poznato da li će i na koji način u postupku izrade i usvajanja ovog važnog dokumenta učestvovati građanke i građani.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian