Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 21.11.2022. do 27.11.2022.

Nešto manje zagađenje u odnosu na prošlu nedelju. Vazduh i dalje loš. Najviša srednja dnevna koncentracija u četvrtak, 24.11.2022. suspendovane PM10 čestice 83,80 μg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u nedelju, 27.11. u vrednosti 69,74 μg/m3. U ponedeljak, 21.11. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 23 časova u vrednosti od 235,16 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u ponedeljak, 21.11. u 23 sati vrednost od 184,27 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako može početi da oseća zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogu doživeti ozbiljnije posledice po zdravlje. Tokom perioda zagađenja treba razmisliti o fizičkim aktivnostima u zatvorenom ili organizovanju u periodu kada se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha.

Na dan 28.11.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 118 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Kraj rasprave. Danas ističe poslednji dan javne rasprave o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha u Valjevu za period 2022-2027. Još danas predstavnici zainteresovane javnosti mogu poslati komentare, predloge i sugestije u vezi ovog dokumenta javne politike. Prošlog utorka na javnoj prezentaciji građanska udruženja zahtevala da se objavljeni dokument unapredi kako bi se ustanovila odgovornost za sprovođenje mera i osigurao realističan i sprovodiv akcioni plan. Udruženja RERI i Nacionalna ekološka asocijacija iz Beograda, kao i udruženje Lokalni odgovor uputila Gradskoj upravi primedbe i komentare u pisanom obliku. Ključni predlog je da se dokument značajno doradi i dopuni, saglasno Pravilniku o sadržaju planova kvaliteta vazduha kako bi bio sprovodiv. Da se sačuvaju zdravlje i životi ljudi u Valjevu.

Pod lupom Ombudsmana. Zaštitnik građana je na inicijativu udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju) i Lokalni odgovor prošle nedelje pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Grada Valjeva zbog nepostupanja u rešavanju problema zagađenog vazduha. Udruženja su se obratila ovoj nezavisnoj kontrolnoj instituciji ukazujući da Grad Valjevo proteklih godina nije usvojio, niti primenio Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne planove, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u zaštitilo zdravlje ljudi. Prihvatajući navode udruženja, Zaštitnik građana je tražio od nadležnih organa Grada Valjeva da ga obaveste o svim okolnostima koje se tiču donošenja Plana kvaliteta vazduha u Valjevu i kratkoročnih akcionih planova, potom o učešću javnosti u izradi novog planskog dokumenta. Ombudsman je zatražio da se nadležni u Valjevu izjasne zašto nisu prethodnih godina usvojili pomenute planove, te da mu o tome dostave odgovarajuću dokumentaciju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian