Под лупом Омбудсмана

Заштитник грађана је на иницијативу удружења РЕРИ (Регулаторни институт за обновљиву енергију) и Локални одговор прошле недеље покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада Града Ваљева због непоступања у решавању проблема загађеног ваздуха. Удружења су се обратила овој независној контролној институцији указујући да Град Ваљево протеклих година није усвојио, нити применио План квалитета ваздуха и краткорочне планове, како би се смањило загађење ваздуха и заштитило здравље људи.

Протеклих пет година ваздух у Ваљеву је сврстан у трећу категорију због прекомерног загађења суспендованим PM10 и PM2,5 честицама. Прихватајући наводе удружења, Заштитник грађана је тражио од надлежних органа Града Ваљева да га обавесте о свим околностима које се тичу доношења Плана квалитета ваздуха у Ваљеву и краткорочних акционих планова, потом о учешћу јавности у изради новог планског документа. Омбудсман је затражио да се надлежни у Ваљеву изјасне зашто нису претходних година усвојили поменуте планове, те да му о томе доставе одговарајућу документацију.

Закон о заштити ваздуха обавезује локалне самоуправе на чијој територији је ваздух треће категорије да донесу План квалитета ваздуха у циљу примене мера које би довеле до смањења загађења, односно до достизања циљаних вредности концентрација загађујућих материја. Исти закон прописује обавезу доношења, примене и објављивања краткорочних акционих планова ради ургентног смањења емисија загађујућих материја у ваздуху. Откако је 2012. године у нашем граду успостављен мониторинг, квалитет ваздуха припада најлошијој, трећој категорији. По процени Светске здравствене организације, сваке године у Ваљеву 242 особе прерано изгубе живот због утицаја амбијенталног ваздуха на здравље.

У Ваљеву, 28. новембра 2022. године

Локални одговор

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian