Skupština ne želi da čuje glas građana

Najoštrije osuđujemo uskraćivanje prava građanima Valjeva da učestvuju u javnim poslovima koje su učinili predsednica Skupštine Grada Valjeva, gospođa Snežana Rakić i sekretar Skupštine, gospodin Mladen Simović. Obratili smo se u ponedeljak 28. novembra 2022. predsednici lokalnog parlamenta sa zahtevom da naši predstavnici prisustvuju sednici Skupštine na kojoj će biti usvojena Odluka o budžetu. Pozvali smo se na pravo da kao građani prisustvujemo zasedanju odbornika na osnovu člana 164. Poslovnika Skupštine Grada Valjeva. Hteli smo da ukratko odbornicima predstavimo nalaze istraživanja o realizaciji budžetskog Programa 6. Zaštita životne sredine u Valjevu, kao i da obrazložimo naše predloge date tokom javne rasrprave o budžetu.

Povodom našeg zahteva u utorak u prepodnevnim časovima je na našu elektronsku adresu stigla poruka sa adrese gospodina Mladena Simovića, sekretara Skupštine u kojoj stoji da je Predsednica Skupštine obavestila da naše „prisustvo nije moguće“ po osnovu člana 88. Poslovnika, te da smo učestvovali u javnoj raspravi i da nam je na pitanja odgovoreno. Naše zaprepašćenje zbog nezakonitog postupanja i neprimerenog odnosa prema građanima  visokih predstavnika Skupštine Grada Valjeva je bilo još veće kada smo zahvaljujući lokalnim medijima saznali da se zasedanje odbornika i odlučivanje o budžetu Grada Valjeva održava istog dana. Bez zvaničnog obaveštavanja javnosti i bez objavljivanja dnevnog reda i materijala o kojem odbornici odlučuju.

Slika 1. Odgovor sekretara Skupštine Grada Valjeva

Poslovnik Skupštine grada, član 164. daje pravo građanima da prisustvuju javnim sednicima Skupštine u broju u kom to ne ometa rad sednice, s obzirom na raspoloživ prostor, o čemu odlučuje Predsednik Skupštine. Poslovnikom je takođe predviđeno u članu 94. tačka 6.  da se građani mogu obratiti Skupštini nakon utvrđivanja dnevnog reda, ako to odluče odbornici. Član 88. Poslovnika navodi sekretar Skupštine kao razlog za „nemogućnost“ prisustva građana reguliše slanje poziva za učešće u sednici i nema veze sa pravom građana da prisustvuju zasedanju odbornika, niti sa pravom građana da govore pred odbornicima.

Predsednica Skupštine Grada Valjeva, gospođa Rakić i sekretar Skupštine, gospodin Mladenović su svojim postupanjem nezakonito uskratili pravo građanima da prisustvuju sednici lokalnog parlamenta, najvišeg demokratskog organa koji donosi najvažnije odluke u zajednici. Rakić i Mladenović su nezakonito uzurpirali isključivo ovlašćenje odbornika Skupštine Grada Valjeva da odlučuju da li zainteresovani građani i organizacije mogu govoriti ili ne tokom zasedanja parlamenta. Na taj način je u ime svih odbornika, kao i u ime najvišeg zakonodavnog i kontrolog demokratskog organa odlučivanja, u ime Skupštine Grada Valjeva poslata poruka da građani nisu dobrodošli u svom domu, da nisu dobrodošli tamo gde se raspravlja i odlučuje o njihovim interesima, tamo gde se odlučuje pre svega o njihovom novcu.

Očekujemo od odbornika Grada Valjeva da preispitaju postupanje i utvrde odgovornost predsednice i sekretara Skupštine zbog nezakonitog uskraćivanja prava građanima na prisustvo sednici Skupštine Grada Valjeva. Odbornici ne smeju da dozvole uzurpaciju svojih ovlašćenja. Niko umesto njih ne sme da odlučuje o tome ko može a ko ne da govori na sednici Skupštine na kojoj se odlučuje o javnom novcu. 

Projekat „Javni budžet-Moja stvar“ realizuje udruženje „Lokalni odgovor“ u okviru projekta “Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezijei održivog razvoja lokalnih zajednica” koji sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian