Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 22.11 do 28.11.2021 godine

Poslednja nedelja novembra 2021. u Valjevu beleži rekordnu zagađenost. Vazduh u Valjevu opasan po život i zdravlje. Sa zebnjom se očekuju hladni dani predstojećeg meseca. U utorak, sredu, četvrtak i subotu zabeleženo da je vazduh „izuzetno loš“, ponedeljak i petak „veoma loš“. U nedelju je vazduh imao indeks „loš“.
Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u subotu, 27.11.2021. kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 164,01 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 129,31 µg/m3. Istog dana u 19 časova ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 357,33 µg/m3 za PM10 i 305,74 µg/m3 za suspednovane PM2,5 čestice u 20 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 29.11.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 127 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

U Srbiji održani građanski protesti. Građani traže povlačenje Zakona o eksproprijaciji i bezopasan vazduh.

Zbog nagomilanih problema životne sredine, prošle nedelje u Srbiji protestovali građani. Na skupu protiv usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji koji je održan u Beogradu, učestvovao i uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović. U Valjevu i drugim gradovima Srbije građani na sat vremena blokirali saobraćajnice. U Šacu nepoznate osobe napale građane koji su mirno protestovali. Širom Srbije policija hitno privodila demonstrante i izdavala prekršajne naloge. Advokati iz Valjeva obezbedili besplatnu pravnu pomoć.

U nedelju u Beogradu održan protestni skup „Za bezopasan vazduh“ koji organizuje neformalna grupa „Eko straža“. Na trećem po redu okupljanju u ovoj godini u glavnom gradu Srbije se okupilo više hiljada građana.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Lokalni odgovor

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian