Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 24.1.2022. do 30.1.2022.

U poslednoj nedelji januara vazduh je bio izuzetno opasan po zdravlje. Svakodnevno zabeleženo višestruko prekoračenje granične vrednosti. Vazduh najotrovniji na Savindan. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju u četvrtak, 27.1.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 110,90 µg/m3 . Najviša srednja dnevna koncentracija supednovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 90,01 µg/m3. U subotu, 29.1.2022. u 19 časova zabeležene najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 242,57 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U petak 28.1.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 214,12 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 2 časa posle ponoći.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 31.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 27 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3).

Gradska uprava ćuti. Misli da je pametnije.

Nije pametno ćutati. Iako se svakodnevno beleže prekomerene koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, Gradska uprava u Valjevu na objavljuje informacije o prekoračenjima graničnih vrednosti. Podaci za zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva ažurirani polovinom decembra prošle godine.

Sveti Savo, ti pomozi! Najzagađeniji vazduh protekle nedelje bio 27.1.2022, na Savindan. Taj dan održana Svetosavska atletska trka. Ulicama Valjeva trčali predškolci, osnovci, srednjoškolci, veterani i seniori, kao pripadnici vojske i policije. Opomenuti da se čuvaju korone. Zagađenje vazduha nije zvanično pominjano. Posledice će stići malo kasnije.

Majstori rade loše, ali zato sporo. Iako je Gradska uprava još početkom avgusta ugovorila izradu novog Plana kvaliteta vazduha sa Saobraćajnim instituom CIP iz Beograda, plana još nema na vidiku. Krajem novembra je istekao rok za izvršenja ovog ugovora. Prolazi još jedna godina velikih reči bez dela-na planu smanjenja zagađenja vazduha.

Opet majstori, ali za subvencije. Nema odluke o dodeli subvencija za energetsku efikasnost, pišu Kolubarske. Tresla se gora, nije se rodilo ništa. Veliko ništa.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian