Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 31.1.2022. do 6.2.2022.

Početak februara sa mirisom zagađenog vazduha. Svakodnevno zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju u petak, 4.2.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 151,97 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 105,48 µg/m3. U petak u 18 časova zabeležena maksimalna satna koncentracija u vrednosti od 345,61µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Sutradan, u subotu, 5.2.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 210,93µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 11 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 7.2.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 35 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je dostignut limit koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Zvanično merenje kvaliteta vazduha ničemu ne služi.

Čemu služi merenje? Kvalitet vazduha u Valjevu registruju merni uređaji Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha kojim upravlja Agencija za zaštitu životne sredine, ali i oprema lokalne mreže za merenje zagađenja vazduha kojom upravlja Grad Valjevo (Gradska uprava). Podaci iz državne merne mreže se objavljuju u realnom vremenu na sajtu pomenute agencije (neverifikovani), ali i u mesečnim izveštajima o prekoračenjima graničnih vrednosti, kao i u godišnjem izveštaju. Podaci merenja iz lokalne mreže se objavljuju na zvaničnom sajtu Grada Valjeva tokom meseca za prethodni mesec u obliku mesečnih izveštaja. Gradska uprava u Valjevu ne uspeva da objavljuje ažurno informacije o dnevnim prekoračenjima graničnih vrednosti. U ovom trenutku na zvaničnom sajtu Grada Valjeva su podaci o prekoračenjima graničnih vrednosti iz polovine decembra prošle godine.

Kada je reč o već prošloj 2021. godini, ona se okončala sa velikim brojem dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica od 50 µg/m3, daleko iznad maksimuma od 35 dana propisanog zakonom. Lokalna merna mreža beleži 164 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti, dok državna mreža beleži 151 dan. U mesečnom izveštaju lokalne mreže za monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu za novembar 2021. stoji zabeleženo da su podaci bili dostupni za samo 8 dana u tom mesecu. Nezvanične informacije iz Zavoda za javno zdravlje ukazuju da je daleko veći broj zagađenih dana u pretposlednjem mesecu prošle godine-ukupno 17 dana. To bi značilo da su ljudi u Valjevu čitava 173 dana udisali nezdrav vazduh u 2021. godini. Izveštaji lokalne merne mreže kažu da je u Valjevu za celu 2021. godinu zabeležena srednja godišnja vrednost suspednovanih PM10 čestica u vrednosti od 63,2 µg/m3 što prevalizazi ciljnu vrednost od 40 µg/m3 propisanu zakonom.

Da li su građani Valjeva upoznati sa sadržajem tih izveštaja, da li ih razumeju? Da li nadležni organi raspravljali podataka predstavljenih u njima i da li su preduzeli mere u okviru svojih odgovornosti da se smanji zagađenje vazduha i da se zaštiti zdravlje ljudi?

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian