Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 7.2.2022. do 13.2.2022.

U drugoj nedelji februara zagađen vazduh, nešto manje od prethodne nedelje. Svakodnevna prekoračenja graničnih vrednosti u blagom porastu. Najviša prosečna dnevna koncentracija u sredu, 9.2.2022, suspendovane PM10 čestice 117,14µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 69,73 µg/m3. Istog dana u 7 časova zabeležena maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 247,39 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Prethodnog dana, u utorak, 8.2.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 163,89 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 19 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 14.2.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeležen ukupno 41 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Gradska uprava u docnji i nemaru.

Čemu informacije o prekoračenjima? Na zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva se nalazi baner koji vodi do sekcije na kojoj su prezentiranje informacije o dnevnim prekoračenjima graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu. Poslednje ažuriranje potiče od datuma 7/8. februara 2022. godine.

Kriv je opštinski daktilograf! Povodom zahteva za slobodan pristup informacijama u kome se traži kopija saglasnosti Ministarstva životne sredine na Plan kvaliteta vazduha 2016-2021. Gradska uprava je odgovorila doslovce:

„Proverom u nadležnom Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine…na Plan od 2016. godine do 2021. godine Ministarstvo zaštite životne sredine izjavilo par tehničkih primedbi, vezano za greške u kucanju, i nije dalo saglasnost do kraja 2021. godine, pa samim tim naknadno davanje saglasnosti i nije moguće, jer je sada u toku izrada novog Plana koji će po okončanju biti prosleđen na saglasnost navedenom Ministarstvu.“

Gradska uprava je početkom avgusta ugovorila za Saobaćajnim institutom CIP iz Beograda izradu novog Plana kvaliteta vazduha najkasnije do kraja novembra 2021. godine. Do danas nacrt dokumenta nije objavljen, niti sastav radne grupe koja učestvuje u pripremi tog važnog dokumenta javne politike.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian