Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 29.11.2021. do 05.12.2021.

Početak decembra u znaku visoke zagađenost vazduha. Spas donosi kiša. Vazduh u Valjevu i dalje opasan po život i zdravlje. Ponedeljak, četvrtak i petak sa indeksom kvaliteta vazduha „loš“, utorak i dane vikenda, subota indeks „veoma loš“, nedelja „izuzetno loš“. U sredu vazduh najotrovniji, „izuzetno loš“.
Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 1.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 163,15 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 108,67 µg/m3. Istog dana u 9 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 487,49 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U 21 čas je zabeležena maksimalna satna vrednost od 229,11 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
Na dan 6.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 131 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
Predstavljen izveštaj „Kako se troši zeleni dinar?“ Ekološki protesti se nastavljaju. Privremeno zaustavljeno istraživanje litijuma. Lokalne vlasti pripremile Super-hik budžet.

Kako se troši zeleni dinar? Udruženje Lokalni odgovor putem zoom platforme u ponedeljak predstavilo valjevskoj javnosti izveštaj o rapolaganju budžetskim fondom za zaštitu životne sredine Grada Valjeva za period 2015-2020. Govoreći o nalazima, istraživač Marko Matić rekao da budžet karakterišu nedisciplina, kršenje budžetskog kalendara i odsustvo učešća građana. Kao najveće izazove prepoznata su nenamenska raspolaganja novcem iz fonda za zaštitu životne sredine, odstupanja u realizaciji i nedostatak obrazloženja za odstupanja. Matić je istakao i nedovoljnu upotrebljivost planskih dokumenata, kao što su Programa zaštite životne sredine i Plan kvaliteta vazduha zbog brojnih nedostatak u njihovom sadržaju (indikatori, ciljevi, troškovi, odgovornost). Istraživanje je realizovano u okviru projekta „Kako se troši zeleni dinar?“ u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Fondacijom Jelena Šantić, Grupa 484 uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Evropske Unije.

Protesti u Srbiji i u Valjevu. Valjevo se pridružilo protestima koji su u subotu organizovani u Republici Srbiji zbog izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Policija vršila pritisak na građane, dolazeći u kuće, pozivajući ih da ne učestvuju u demonstracijama. Mirne demonstrancije održane u naselju Iverak, na putu prema Beogradu. Zabeležen manji incident u kome je napadnut snimatelj lokalne televizije Valjevo Televizija Plus. Policija u nedelju uhapsila osumnjičene za napad.

Privremeno zaustavljeno istraživanje litijuma u Valjevu. Pravni zastupnik inicijtive „Marš sa Kolubare“, valjevski advokat Sreten Đorđević obavestio javnost da je Osnovni sud u Valjevu usvojio predlog privremene mere za zabranu istraživanja koje sprovodi kompanija „Euro Litijum Balkan“. U ovom trenutku se vodi postupak za oduzimanje dozvole ovoj kompaniji za istraživanje pred Ministarstvom rudarstva i energetike.

Super-hik budžet. Lokalne vlasti su u subotu, sa više od mesec dana kašnjenja objavile nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2022. godinu uz poziv za javnu raspravu. U dokumentu koji je pripremila Gradska uprava je u programu 6. Zaštita životne sredine predviđen trošak od 90 miliona dinara, što je ispod propisanih 5% ukupnog budžeta jedinice lokalne samouprave. Najviše novca u ovom programu je planirano za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Industrijskoj zoni, čitavih 60,5 miliona dinara (67%). Za uklanjanje divljih deponija, građevinskog šuta iz Valjeva i sa Divčibara 8,5 miliona (9%), za regionalnu deponiju Eko-Tamnava 7,1 milion (8%). Za izgradnju eko-parkića, kao i za monitoring životne sredine (voda, vazduh, zemlja) po 5 miliona (6%). Za izradu akcionog plana za zaštitu vazduha i vode u 2022, za izveštaj o kvalitetu vazduha za 2021, za ekološke projekte ukupno 1,6 miliona (2%). Za zaštitu klisure reke Gradac 1,5 miliona (2%) i za razvoj ekološke svesti, kampanje i tribine ukupno 1 milion dinara (1%).

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Lokalni odgovor 06.12.2021.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian