Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 7.3.2022. do 13.3.2022.

Vazduh u Valjevu zagađen u drugoj nedelji marta. Najviša srednja dnevna koncentracija u petak, 11.3.2022, suspendovane PM10 čestice 91,41 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u sredu 9.3.2022. u vrednosti 63,19 µg/m3. U nedelju u 20 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 207,93 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i 136,91 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice, što je zabeleženo u sredu u 19 sati.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 14.3.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 65 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Nevidljivi milioni za nevidljive mere za vidljivo ne utiču na smanjenje zagađenja vazduha.

Nevidljivi milioni. U poslednjih godinu dana gradonačelnik Valjeva je tri puta najavio milion evra investicija za smanjenje zagađenja vazduha. Najpre u martu prošle godine, prilikom posete ministarke životne sredine našem gradu kada se govorilo o investicijama u Toplanu, toplovodnu mrežu i  komprimovanom gasu. Potom na prošlogodišnjem Climathonu, kada je dopunio gasifikaciju Valjeva na spisak investicija. Nedavno, u intervju za Vamedia, gradonačelnik je govorio o milion evra investicija, ističući program podrške građanima u oblasti energetske efikasnosti.

Grad Valjevo u periodu 2016-2021. godine nije uspeo da dobije saglasnost nadležnog ministarstva na Plan kvaliteta vazduha. Iako je u avgustu 2021. godine Gradska uprava ugovorila izradu novog Plana sa rokom izrade do kraja novembra, početkom marta 2022. godine nema zvaničnih informacija da li je obrazovana radna grupa i sprovedena bilo koja aktivnost na pripremi ovog važnog dokumenta javne politike. Iako je prošle godine objavljen poziv građanima za dodelu sredstava za unapređeje energetske efikasnosti domaćinstava, do danas nema zvaničnih informacija da li je i koliko korisnika realizovalo dodeljena sredstva. U međuvremenu je izbila ekonomska kriza kao posledica rata Rusije i Ukrajine koja može imati negativa uticaj na snabdevanje Srbije gasom i planove za energetsku tranziciju.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian