Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 13.12.2021. do 19.12.2021.

Valjevo dočekalo sv. Nikolu u zagađenom vazduhu, opasnom po zdravlje i život. U ponedeljak, utorak, četvrtak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu imao ljubičast indeks “veoma loš”. U sredu izuzetno zagađenje sa indeksom kvaliteta vazduha “izuzetno loš”. Petak crveno, vazduh “loš”.
Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 15.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 79,19 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 76,51 µg/m3. Istog dana u 19 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 162,89 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i maksimalna satna vrednost od 149,95 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.
Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
Na dan 20.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 141 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
Građani nisu dobrodošli da odlučuju o raspolaganju javnim budžetom, smatra Savet za čist vazduh u Valjevu. Lokalna vlast postiže slabe rezultate u primeni mera za smanjenje zagađenja vadzuha u Valjevu, rekli su učesnici Ankete o čistom vazduhu.

Građani nisu dobrodošli. Savet za čist vazduh, kao neformalna građanska inicijativa, je raspravljao o rezultatima primene Plana kvaliteta vazduha u prethodnom periodu, kao i o mogućnosti učešća javnosti u pripremi budžeta za narednu godinu. Zaključeno je da je lokalna vlast u Valjevu zatvorena za javnu kritiku i za učešće javnosti, kako u pripremi Odluke o budžetu za narednu godinu, tako i novog Plana kvaliteta vazduha. Nakon sednice održane u ponedeljak, članovi i članice Saveta su organizovali konferenciju za novinare na kojoj su javnosti predstavili zahtev lokalnim vlastima da odgovore na Građanski predlog mera za smanjenje zagađenja vazduha koji je podnet početkom novembra 2021. godine.

Slabi rezultati. Nema participacije. To su glavni nalazi  istraživanja stavova građana Valjeva o dostignućima lokalne politike koja se tiče zaštite kvaliteta vazduha koje je sproveo projektni tim Zelena Komuna 22. Kao najznačajniji nalazi istaknuti su uverenje ispitanika da je vazduh u Valjevu opasan po zdravlje i da je životna sredina u našem gradu veoma ugrožena. Pored toga, istraživanje ukazuje da zatvorenost lokalnih vlasti za učešće javnosti i nizak aktivizam građana. Većina ispitanika smatra da lokalne vlasti imaju veoma slab učinak u oblasti smanjenje zagađenja vazduha. Stoga je potrebno, po mišljenju građana, pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasna, kontrolisati zagađivače i pokrenuti postupke protiv odgovornih za propuste.

„Pluća“ u Valjevu. Organizacija „Kreni-Promeni“ je u naš grad donela uređaj koji bi trebalo da skrene pažnju građana na svakodnevno prisustvo zagađenog vazduha. Izvršna direktorka ove organizacije, Marina Pavlic je da se radi o kampanji “Istina o zagađenju” ima za cilj skretanje pažnje građanima na problem zagađenja vazduha, da je to nastavak prošlogodišnje kampanje “Rešenje za zagađenje”.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

21.12.2021.godine

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian