Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 20.12. do 26.12.2021 godine

Sasvim očekivano, protekle sedmice vazduh u Valjevu opasan po zdravlje. U ponedeljak, utorak i nedelju indeks kvaliteta vazduha je bio u crvenom, “loš” u subotu “veoma loš”. Sredina prošle sedmice veoma zagađena sa indeksom kvaliteta vazduha “izuzetno loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak, 23.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 185,68 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 149,75 µg/m3. Istog dana u 16 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 331,97 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Sledećeg dana, u petak 24.12.2021. u 00:00 časova je zabeležena maksimalna satna vrednost od 255,68µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.
Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
Na dan 27.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 148 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
Delimično prihvaćen predlog Saveta za čist vazduh-više sredstva u narednoj godini za subvencije građanima za energetsku efikasnost. Građani dovoljno znaju o zagađenju vazduha, smatra gradonačelnik. Donošenje Plana kvaliteta vazduha se odlaže za sledeću godinu. Gradska uprava nema kapacitet. Učešće javnosti-dogodine.

Više novca za subvencije. Informisanje o zagađenju nije potrebno. Delegacija Saveta za čist vazduh u Valjevu sastala se prošle nedelje sa Lazarom Gojkovićem, gradonačelnikom Valjeva. Skup je upriličen povodom inicijative ovog neformalnog konsultativnog građanskog tela da se u Valjevu primeni set mera koji bi doprineo boljoj obaveštenosti javnosti o zagađenju, zaštiti zdravlja i smanjenju zagađenje vazduha. Predstavnici Saveta za čist vazduh interesovali su se i za napredak u pripremi novog Plana kvaliteta vazduha koji je trebalo da bude izrađen početkom novembra ove godine.

Gradonačelnik Gojković je obavestio članove Saveta da je delimično prihvaćena građanska inicijativa, te da je u Odluku o budžetu za 2022. planiran veći iznos sredstava za subvencije građanima za energetsku efikasnost u odnosu na tekuću godinu. Po njegovim rečima za ovu namenu je opredeljeno 30 miliona dinara, u odnosu na 10 miliona koliko je bio plan ove godine. Gojković nije obrazložio da li je ili nije prihvaćen predlog Saveta za čist vazduh da se subvencije građanima dodeljuju uvažavajući socijalno-ekonomsku situaciju korisnika, kao i za obezbeđenje besplatnog priključka na daljinski sistem grejanja. Objašnjavajući zašto nisu opredeljena veća sredstva za obaveštavanje građana o zagađenju u realnom vremenu i o opasnostima za zdravlje, Gojković je rekao da građani imaju dovoljno infomacija o tome. Kada je reč o predlogu za nabavku zaštitne opreme za najosetljive grupe građana i javne ustanove (nano-maske, prečišivači vazduha) Gojković je rekao da nije siguran da je nabavka nano-maski i prečišćivača vazduha za obdaništa, škole i zdravstvene ustanove u nadležnosti lokalnih vlasti.

Govoreći o napretku u izradi novog Plana kvaliteta vazduha, gradonačelnik Valjeva je kazao da je izvođač radova, Saobraćajni institut CIP doo iz Beograda tražio odlaganje roka za završenje posla zbog pribavljanja dodatnih podataka. Na pitanje čemu Plan kvaliteta vazduha ako mere koje bude predvideo ne budu uključene u Odluku o budžetu za 2022. godinu, Gojković je kazao da će naredne godine biti izvršen rebalans koji će osigurati finansiranje mera iz novog Plana kvaliteta vazduha. On se članovima Saveta požalio da Gradska uprava nema dovoljno kapaciteta, te podsetio da se ne sprovode mere za smanjenje zagađenja vazduha koje je svojevremeno preporučio Stručni tim. Na pitanje da li će građani biti uključeni u proces pripreme novog Plana kvaliteta vazduha i da li će biti uvažen predlog Saveta da se obrazuje tripartitna komisija za analizu i odabir mera, gradonačelnik Gojković je kazao da će to pitanje biti razmotreno i da će odgovoriti za mesec dana.

Delegaciju Saveta za čist vazduh u Valjevu su činili: Vladimir Radosavljević iz udruženja „Irevolucija“, Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje i Đorđe Petković iz udruženja „Lokalni odgovor“. Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković je sa predstavnicima građana razgovarao sam, bez saradnika.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Lokalni odgovor 27.12.2021.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian