Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 06.12 do 12.12.2021 godine

Zagađenost vazduha u Valjevu ne popušta. Kiša i sneg privremeno ublažili opasnost. U ponedeljak, utorak i petak vazduh ocenjen indeksom „loš“, u sredu „izuzetno loš“, četvrtak i subota „veoma loš“. U nedelju vazduh bio „prihvatljiv“.
Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 8.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 94,73 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 81,29 µg/m3. Istog dana u 20 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 217,58 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U 23 časa je zabeležena maksimalna satna vrednost od 210,38 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.
Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
Na dan 13.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 135 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
Zakoni o eksporpijaciji i referendumu povučeni iz procedure. Protesti se nastavljaju do zabrane eksploatacije litijuma. Gradonačelnik predstavio javnosti super-hik budžet. Po državnom proračunu očekujemo smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu tek 2030. godine.

Kada institucije ne rade, građani rade. Nakon više nedelje protesta u većim gradovima Srbije i blokade saobraćajnica iz zvanične procedure su povučeni Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu. Protesti nezadovoljnih građana se nastavljaju sa zahtevom da se do daljeg zabrani istraživanje i ekspolatacija rude litijuma u Srbiji. Valjevke i Valjevci aktivno učestvuju.

Prezentacija Super-hik budžeta 2022. U Sali Skupštine Grada Valjeva gradonačelnik Lazar Gojković predstavio javnosti planove za narednu godinu i nacrt Odluke o budžetu. Na početku prezentacije malobrojne učesnike iznenadila najava donošenja i izmene mnogih planskih dokumenata (Prostorni plan). Sa obrazloženjem da se Valjevo priprema za dolazak gasovoda i za izgradnju saobraćajnice i vodovoda do Loznice. Na pitanje kada će odgovoriti na predlog mera za smanjenje zagađenja koji je lokalnim vlastima početkom novembra uputio Saveta za čist vazduh, gradonačelnik Gojković rekao da će biti odgovor pisanim putem. Govoreći tim povodom za RTV Marš, Vladimir Radosavljević rekao da ako se želi participacija mora uslediti odgovor.

Gušenje na odloženo. Članovi Savet za čist vazduh uputili su predloge i komentare u okviru javne rasprave o Programu zaštite kvaliteta vazduha u Srbiji 2022-2030. Dobro je što se Valjevo našlo u dokumentu koji priprema Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Nije dobro što nema reči odgovornosti i izveštaja o tome zašto je vazduh u Srbiji i Valjevu proteklih godina bio opasan po zdravlje ljudi. Nije dobro što se ozbiljnije smanjenje zagađenosti vazduha u Valjevu projektuje tek za 2030. godinu. Konačno, najgore je što u javnoj raspravi koja je sprovedena na brzinu i izradi dokumenta ne učestvuju nezavisni stručnjaci, aktivisti i mediji.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Lokalni odgovor 13.12.2021.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian