Kako do Plana kvaliteta vazduha po meri građana?

Organizacije Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i valjevsko udruženje Lokalni odgovor pozivaju vas na tribinu “Kako do Plana kvaliteta vazduha po meri građana?” 26. aprila od 18 časova u Holu Centra za kulturu.

Usvajanje Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period 2022-2027. kasni već 16 meseci. Nakon javne rasprave o Predlogu Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva u novembru prošle godine, u okviru koje su iznete mnogobrojne primedbe javnosti na procedure i sadržaj dokumenta, Plan je vraćen izrađivaču na doradu. Naknadno je formirana i radna grupa za praćenje i ocenu kvaliteta Plana, što je trebalo učiniti na početku postupka njegove izrade. Od novembra meseca javnost nema informacije o daljem razvoju Plana. Komunikacija nadležnih sa udruženjima i građanima, sa javnošću – ne postoji.

U međuvremenu, Valjevo nastavlja da obara rekorde zagađenosti vazduha. Od početka godine imamo već 70 dana sa prekoračenim graničnim vrednostima koncentracija suspendovanih PM10 i PM2,5 čestica, u odnosu na propisane. Prethodnu godinu završili smo sa 144 dana u kojima su prekoračene granične vrednosti suspendovanih PM1 čestica u vazduhu. Čitavu deceniju, koliko postoje merenja, Valjevci su izloženi preterano zagađenom vazduhu, čime je dugoročno ugroženo zdravlje svih kategorija stanovništva.

Insistirajući na poštovanju zakona i procedura, nastavljajući zagovaranje učešća javnosti u pripremi i donošenju strateških planova, pozivamo Vas da se uključite u diskusiju o ključnim pitanjima postupka izrade i perspektive usvajanja Plana kvaliteta vazduha sa jasno definisanim merama i pokazateljima za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian