Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 20.2.2023. do 26.2.2023.

Protekle nedelje zabeležen blagi pad koncentracija zagađujućih čestica. Najviša srednja dnevna koncentracija u petak, 24.2.2023. suspendovane PM10 čestice 115,07 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u petak, 24.2. u vrednosti 76,91 µg/m3. U petak, 24.2.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 272,41 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak, 24.2.2023. u 20 časova vrednost od 156,80 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 27.2.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 40 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Da ne ostane samo na rečima. Prošlog ponedeljka u svečanoj sali Osnovne škole „Nada Purić“ učenici ekološke sekcije prikazali svojim vršnjacima dokumentarni film o zagađenju vazduha u Valjevu i Užicu. Dečaci i devojčice šestog razreda, zajedno sa nastavnicom biologije Danijelom Nikolić su nekoliko meseci pratili kako se kreću koncentracije zagađujućih materija u ovim gradovima, beležili i upoređivali podatke, te o tome snimili sedmominutni video. U filmiću koji su snimili učenici govori se i o tome kako da se zagađenje vazduha u Valjevu smanji. Nakon projekcije, učenici slušali prezentaciju o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru koju su održale Biljana Mladenović i Slađana Stanković iz Zavoda za javno zdravlje. Time je završena kratka edukacija nastavnika i učenika koju je organizovalo udruženje Lokalni odgovor u okviru projekta „Na početku beše informacija“.

U Paštriću kod Pece. „Šta bi rekao vojvoda Živojin Mišić kad bi danas video svoj kraj?“, rekao je učesnicima edukacije Aleksandar Macura iz RES Fondacije, podstaknut prizorima ugrožavanja prirode i zagađenja koji se vide na putu do Paštrića u Mionici. Jednodnevni skup okupio je aktiviste iz Valjeva, Mionice, Smedereva, Beograda i Niša u domaćinstvu porodice Petrović u Paštriću. Učesnici su razmenjivali informacije, razgovarali o saradnji i slušali stručna izlaganja Marka Matića na temu lokalnog budžeta, Aleksandra Macure o energetskim politikama, dr Nataše Stanković o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje. O kvalitetu lokalne uprave i pristupu informacijama govorio je Mladen Milovanović. Edukacija je realizovana u okviru projekta Javni budžet-Moja stvar koji za cilj ima jačanje učešća građana u planiranju i realizaciji lokalnog budžeta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian