Počinje javna debata i kampanja za čistije grejanje u Valjevu

Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje Lokalni odgovor će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha.

Lokalni odgovor će, uz ekspertsku podršku, predstaviti i preporuke za unapređenje lokalnih politika u Valjevu u oblasti proizvodnje, snabdevanja i korišćenja energije. U tom smislu će biti organizovan razgovor sa građanima o njihovoj spremnosti da investiraju i učestvuju u unapređenju sistema grejanja u svojim domaćinstvima.

Jedan od predloga za unapređenje lokalne energetske politike će biti razmatranje mogućnosti besplatnog priključivanja na sistem daljinskog grejanja, gde postoje uslovi kojim upravlja komunalno preduzeće Toplana, ali i unapređenje prakse subvencija za energetsku efikasnost koju sprovodi lokalna samouprava u Valjevu.

Ovakvim aktivnostima Lokalni odgovor će istovremeno podstaći javnost u Valjevu da se uključi u proces usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan je ključni planski dokument koji treba da postavi ciljeve domaće energetske i klimatske politike, pruži okvir za proces energetske tranzicije i bude instrument za dostizanje dugoročnih ciljeva energetske i klimatske politike.

INEKP se donosi za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. i definisaće nove ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, unapređenje energetske efikasnosti, veću upotrebu obnovljivih izvora energije, unapređenje sigurnosti snabdevanja i smanjenje energetskog siromaštva.

Udruženje građana Lokalni odgovor ove aktivnosti sprovodi u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“ Zajedno sa drugim lokalnim organizacijama iz Beograda, Bora, Kraljeva i Smedereva, ovaj projekat sprovodimo u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu, a zahvaljujući finansijskoj podršci Britanske ambasade u Srbiji.

Uključi se u energetsku tranziciju!


Kontakt za dodatne informacije:
Đorđe Petković
Udruženje građana Lokalni odgovor
060 411 5399

Napomena: Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne izražavaju neminovno stavove Britanske ambasade u Srbiji, Beogradske otvorene škole i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, i za njih je isključivo odgovoran lokalni partner projekta, udruženje Lokalni odgovor.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian