Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 25.10 do 31.10.2021 godine

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva. Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica aerozagađenja na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje ponedeljkom, za prethodni period od 7 dana. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija je Državna merna mreža a merila za ocenu indeksa kvaliteta su Evropski indeks kvaliteta vazduha koji koristi portal Ekstremna Ekologija. Izveštaj, kao i cela akcija su usmereni, na mobilisanje građana da preduzimaju mere i donose odluke koje mogu doprineti smanjenju aerozagađenja i zaštiti zdravlja ljudi.
Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima Mi smo Lokalni odgovor.
Sažetak
a. U poslednjoj sedmici oktobra 2021. vazduh u Valjevu je . Jedan dan indeks kvaliteta vazduha je imao ocenu „loš“ (ponedeljak) a šest dana indeks „veoma loš“. Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 27.10.2021. kada su suspendovane čestice pršine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u iznosu od 95,05 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 70,61 µg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne dnevne koncetracije u vrednosti od 203,14 µg/m3 u 9 časova za PM10 i 128,28 µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.
b. Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
c. Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
d. Na dan 1.11.2021. po podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
d. Izuzetna zagađenost vazduha u Valjevu i u Srbije u protekloj nedelji pobudila je pažnju novinara. O aerozagađenju u Valjevu je izveštavala Balkan Green Energy News i drugi nacionalni mediji, npr RTS. O zagađenosti vazduha u Valjevu izveštavali su i lokalni mediji. Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković rekao na debati „Climathon Week“ da je rešenje problema aerozagađenja prvi prioritet gradske vlasti i da je u mere već uloženo milion evra.

Komentari:
U utorak je u hotelu Omni održana debata u okviru akcije „Climathon Week“ koju je organizovala organizacija „iRevolucija“. U prvom panelu pod nazivom „Godinu dana posle“, gradonačelnik Lazar Gojković je izjavio da je rešavanje problema aerozagađenja u Valjevu najvažniji prioiritet i nabrojao aktivnosti koje su do sada sprovedene. On je izjavio da se radi o ulaganjima Grada Valjeva i Ministarstva za zaštitu životne sredine u vrednosti od milion evra. Kao ključnu akciju za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu navodi izgradnju gasovoda. U prvom panelu koji je putem video obraćanja otvorio Ognjan Pantić iz Beogradske otvorne škole, učestvovali su čestvovali Slavica Matić, RTV Marš, Đorđe Petković, Lokalni odgovor, Andrija Petrović, Da Valjevo prodiše i Marija Petrović Marković, Valjevska posla. Učesnici panela su se saglasili da su neophodne konkretne mere za smanjenje zagađenja vazduha i da bi jedna od najvažnijih mera bila da se sanira postrojenje za proiozvodnju energije Holding korporacije „Krušik“. Panel je vodio Vladimir Radosavljević. Prvi panel se može pogledati ovde :

https://www.youtube.com/watch?v=Q_8dy-YQ4PA&ab_channel=iRevolucija

Na drugom panelu „Participativno rešenje za zagađenje“ koji je održan istog dana učestvovali su aktivisti i stručnjaci za životnu sredinu, Nikola Kolja Krstić, Udruženje Tvrđava (Smederevo), Dejan Lekić, Nacionalna ekološka organizacija (NEA) (Beograd), Rada Tomić, članica Saveta za čist vazduh, inženjer zaštite životne sredine, Gorenje i Biljana Mladenović, članica Saveta za čist vazduh, fiziko-hemičar, Zavod za javno zdravlje iz Valjeva. Učesnici su istakli da prethodni Plan kvaliteta vazduha donet 2016. nije doneo očekivane rezultate, te da se mora osigurati učešće javnosti u vođenje ove politike i izvršiti pritisak na lokalne vlasti i druge nadležne organe da primenjuju zakon i srovode mere koje bi dorinele smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja stanovništva. Panel je vodio Vladimir Pantić. Drugi panel se može pogledati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=JcTIKJO6Kqk&ab_channel=iRevolucija

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Izvor informacija
Građanska mreža za merenje aerozagađenja https://sensor.community/en/
Informacije o oceni kvaliteta vazduha u Valjevu su preuzete sa Državne merne mreže http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=22
Kvalitet vazduha Ekstremna ekologija https://xeco.info/xeco/vazduh/
Podaci o uticaju na zdravlje i preporuke su preuzete iz EU Air Quality Index https://ec.europa.eu/environment/air/pdf/Air%20quality%20index_final%20report.pdf

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian