PRVI KORAK: UČEŠĆE JAVNOSTI

Učešće gradonačelnika na Climathon debati je veoma pozitivan pomak ka rešavanju problema aerozagadjenja i uopšte zaštite životne sredine. Na prvom mestu, pokazuje se da, ovog puta, postoji volja da javnost bude više i bolje uključena. Barem, tome se nadamo.
Jer, jedno su želje i reči gradonačelnika, koje su, iako ohrabrujuće i preko potrebne, opet samo reči. Ne smemo upasti u zamku da je to dovoljno! Potrebno da, neophodno svakako, ali ne i dovoljno. Moramo da vidimo dela! Ovo je ipak problem koji zahteva višegodišnje, pa i decenijsko angažovanje i rešavanje. Tako da je teško uvideti promene i za to će biti potrebno dosta vremena.
Ali, neki koraci su veoma jednostavni, ne zahtevaju veliki trud i angažovanje, veoma su brzi, a najbitnije od svega, pokazaće da je izlaganje gospodina Gojkovića bilo iskreno i potkrepljeno stvarnom željom. U našem gradu je osnovan Savet za čist vazduh koji se sastoji od zabrinutih gradjana, stručnjaka i aktivista koji poslednjih nekoliko godina rade na promovisanju ovog problema. Ono što nedostaje, jeste učešće lokalne samouprave. Gradonačelnik je obavešten i kroz formalne procedure, a na pomenutoj debati je ponovo pozvan da dodeli bar jednog službenika koji bi bio predstavnik grada Valjeva. Na taj način konačno možemo imati dvosmernu komunikaciju i zajednički pristup. Ovo je i logičan korak za same lokalne vlasti, jer odmah imaju na raspolaganju input javnosti i ocenu predloženih mera, odluka ili zaključaka. Prosto, logično je za obe strane, a neophodno za sve nas, jer ovo je problem koji utiče i tiče se svih nas.


Jedna stvar koja će definitivno dokazati da grad Valjevo podržava učešće javnosti i transparentnije rešavanje problema životne sredine jeste korišćenje Javnih rasprava na pravi način! Do sada, Javne rasprave, po bilo kom pitanju, organizovane su samo i jedino zbog poštovanja slova zakona. Nijednog trenutka nisu organizovane pazeći na interese javnosti, šta više, češće su organizovane tako da što manje javnosti uopšte sazna za njihovo održavanje, a još manje zaista i prisustvuje. Umesto da se učešće zainteresovanih i zabrinutih gradjana ohrabruje i podržava, činjeni su potezi koji su to potiskivali i sprečavali. Pozivi na javnu raspravu su bivali skriveni po sajtu grada, izbacivani samo u jednom nedeljniku, a obavezno tek nekoliko dana pred samo održavanje…Ukoliko je grad spreman da pruži ruku saradnje gradjanima, to više ne sme biti slučaj.
Još jedan parametar koji može pokazati da li se ide u pravom smeru jeste način na koji se koristi i troši „Zeleni budžet“. Već smo pisali na tu temu, da je barem u poslednjih 5 godina rukovanje ovim budžetom, u najmanju ruku, nestručno. U narednom periodu grad Valjevo treba da organizuje Javnu raspravu na temu budžeta grada. To je pravi momenat da uvidimo da li su one reči i izlaganje koje smo imali prilike da čujemo na debati, zaista iskrene i potkrepljene stvarnom voljom da se u tom pravcu deluje.

Djordje Petković predsednik udruženja Lokalni odgovor

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian