Efikasnost energetske efikasnosti

Sjajnu ideju da država pomogne svojim građanima da poprave energetsku efikasnost objekata pomutila je činjenica nenadanog i neopravdanog skoka cena građevinskog materijala. Dalje se nastavilo sa “krčkanjem” bez mnogo informacija kakva će biti realizacija ideje. Građane niko ništa nije pitao. Krajni rezultat je bio: lokalne samouprave konkurišu kod države a izvođači i građani kod lokalne samouprave. Tu na scenu stupa rukovodstvo i administracija našeg grada. Odlično je da je prikupljena valjana dokumentacija koja je omogućila gradu Valjevu da od države Srbije “dobije” naš novac kojim će uz podršku gradskog budžeta sufinansirati građane koji žele da svojim novcem ušuškaju kuće da budu udobnije i zimi i leti. 

Opštepoznata je stvar da je vazduh valjevski 120-180 dana godišnje zagađen zbog prekomernog prisustva suspendovanih čestica prašine. Zvanično i nezvanično se govori da su individualna ložišta jedan od ozbiljnijih uzroka ovog stanja. Očekivano je da Valjevo oberučke prihvati i realizuje ovaj korak ka rešavanju problema. Nije očekivano da se sa tako malo pažnje pristupi obaveštavanju privrednih subjekata i građana. Na sajtu grada Valjeva  upadljiva su dva banera “Lepa reč Valjeva” i “Kako do najlepših valjevskih znamenitosti”. Teško je pronaći da je u toku javni poziv privrednim subjektima zainteresovanim za učešće u akciji unapređenja energetske sanacije stambenih objekata. Ovu informaciju možete zajedno sa obaveštenjem o produženju roka za prijavljivanje pronaći u sekciji  “Javni oglasi i obaveštenja”. Slično je i sa Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji se može pronaći u sekciji “Službeni glasnici” u dokumentu od 12.7.2021 godine

Da je trebalo drugačije uraditi dokazuje i činjenica da je za poziv privrednim subjektima produžen rok. Ako se uči iz iskustva poziv građanima mora biti dostupniji. U “Službenom glasniku Grada Valjeva” broj 16 od 12.7.2021 godine objavljen je Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Za početak skrećem pažnju na dva pitanja koja su normirana u ovom opštem pravnom aktu. Prvo pitanje se odnosi na kompetencije  komisije koja treba da realizuje mere energetske sanacije u Valjevu. Drugo pitanje se tiče uslova pod kojim građanke i građani mogu da ostvare pravo na subvenciju. Član 11. Pravilnika ovlašćuje  Gradsko veće da obrazuje Komisiju za realizaciju mera energetske sanacije. Nedostaje razrada neophodnih kompetencija članova  komisije ako se ima u vidu da oni procenjuju istinitost navoda građana i vrše terensku proveru objekta pre i posle izvedenih radova. Očekivano je bilo propisati da članovi dotične komisije moraju biti odgovarajuće struke (npr. arhitekte, građevinci). U istom članu se ističe da članovi komisije imaju pravo na naknadu za svoj rad. Kako bi drugačije moglo biti nego uz naknadu angažovati stručnjake za obavljenje ovog posla? Osim ako se ne očekuje da članovi komisije bude iz osoblje lokalne samouprave, odnosno službenici koji bi bili dodatno plaćeni za posao koji će obavljati u radno vreme i u okviru svog redovnog posla?

Pravilnik sadrži neustavnu odredbu u članu 22. stav 3. kojom se diskriminatorski ograničava pravo pojedinim građanima na ovu vrstu novčane podrške. Radi se o dobro poznatom birokratskom uslovljavanju pomoći ili usluga plaćanjem ili izmirivanjem neplaćenih poreskih obaveza. Tako je predviđeno da podnosilac zahteva mora dostaviti dokaz o izmirenoj obavezi po osnovu poreza na imovinu. Ovo nije najbolji način da se građani i stimulišu da plaćaju porez. 

Procene stručnjaka govore da bi se energetska sanacija objekata za stanovanje smatrala uspešnom, neophodno je svake godine sanirati najmanje 3% stambenih objekata, što bi za valjevske prilike bilo oko 300 izolovanih kuća i stanova godišnje. Kakva će biti realizacija aktivnosti po ovom Pravilniku pokazaće vreme. Vrlo brzo ćemo videti zainteresovanost privrednika iz Valjeva da učestvuju u ovom poslu ali i građana da ulažu lični novac u unapređenje energetske efikasnosti svojih kuća i stanova. Za sada je izvesno da država kasni u realizaciji mera i da je pripremila relativno komplikovan i ograničavajući postupak za obezbeđenje subvencija građanima. Povrh svega, lokalne vlasti nisu obezbedile dovoljnu dostupnost informacija onima koji su za ovo zainteresovani. U svakom slučaju, sad su građani na potezu.

Slavica Pantić

septembar 2021. u Valjevu

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian