Subvencije vs. građani

Gradska vlast u Valjevu osluškuje mišljenja građana! Prvorazredna vest u današnje vreme. Grad Valjevo učinio da javni poziv građanima koji konkurišu za sufinansiranje pri sprovođenju mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama bude vidljiviji od poziva privrednim subjektima koji sprovode radove. Eto javnog poziva odmah ispod “Lepe reči”. I ne samo to. Donet je novi Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Iz starog koji je Gradsko veće usvojilo u julu ove godine izbačen je ustavan stav 3. člana 22. iz predhodnog pravilnika koji uslovljava dodelu subvencija izmirenim poreskim obavezama.

Ali, zašto u toku započetog konkursa za prijavljivanje građana menjati pravila? Da li postoji bojazan da se građani možda  neće javljati? Ne čusmo za javnu kampanju. Zabrinjava što je u novom Pravilniku izostavljen stav 2. člana 22. koji govori da je potrebno da podnosilac zahteva poseduje dokaz da objekat koji se energetski sanira ima građevinsku dozvolu. Izbacivanjem ovog uslova gradske vlasti stavljaju u istu poziciju za dodelu subvencije građane koji poštuju zakone sa učiniocima krivičnog dela iz člana 219. a. Krivičnog zakonika- građenje bez građevinske dozvole. Po članu 145. Zakona o planiranju i gradnji je za postavljanje termoizolacione fasade na kuću neophodno pribaviti odobrenje nadležnog organa, što nije moguće u slučaju da je objekat sagrađen bez građevinske dozvole.

Trebalo je raspraviti brojna pitanja pre nego se ušlo u izradu Pravilnika i objavljivanje javnog poziva. Legitimno je bilo razmišljati kako da Grad pomogne svoje najsiromašnije sugrađane kojih je najviše. Takođe, moglo se razmišljati u pravu da pojedine gradske zone treba da imaju prioritet u rešavnju problema energetske efikasnosti. Ako Grad Valjevo možda i ne poseduje dovoljno stručnjaka za ova pravna i društvena pitanja, mogao se obratiti zainteresovanim građanima, udruženjima, nezavisnim stručnjacima koji su mogli da doprinesu da se stvari reše drugačije na korist zajednice.

Nisam uspela da pronađem rešenje o imenovanju članova komisije koji će prikupljati dokumentaciju, ulaziti u kuće i stanove da provere stanje, te na kraju učestvovati u donošenju odluke-sastavljati listu kandidata kojima će biti odobrena subvencija za energetsku efikasnost. Verujem da je i ovde bilo sluha za mišljenja građana pa da se vodilo računa o kompetencijama članova komisije i da komisiju vodi energetski menadžer, kad ga već imamo. Naravno i da će raditi u radno vreme za redovnu platu.

Slavica Pantić, diplomirana pravnica

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian