Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 7.11.2022. do 13.11.2022.

Protekle nedelje bez većih promena koncentracija štetnih čestica u vazduhu. Najviša srednja dnevna koncentracija u utorak, 8.11.2022. suspendovane PM10 čestice 58,74 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u subotu, 12.11.2022. u vrednosti 48,55 µg/m3. U nedelju je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 18 časova u vrednosti od 143,34 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u nedelju u 18 sati vrednost od 129,03 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 14.11.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 109 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Produžen javni uvid. Po zahtevu udruženja RERI iz Beograda, Gradska uprava u Valjevu produžila javni uvid u Nacrt Plan kvaliteta vazduha za deset dana, do 28. novembra 2022. godine. Nadležni u Valjevu su uvažili primedbu ovog udruženja da je propisima određeno trajanje javnog uvida na period od najmanje 30 dana. To je prilika da zainteresovana javnost iskaže svoje mišljenje i komentare o tome kako možemo zajedničkim snagama u narednim godinama doći do čistijeg vazduha.

Plan za bolji Plan. Večeras su u maloj sali hotela Omni u Valjevu održane konsultacije o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha u Valjevu za period 2022-2025. Na sastanku su učestvovali zainteresovani građani, bez predstavnika i službenika Gradske uprave u Valjevu. O kvalitetu novog nacrta dokumenta, kao i o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje ljudi govorili su Mirko Popović, programski direktor udruženja RERI iz Beograda, Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacija iz Beograda, Slađana Stanković, sanitarnoekološki inženjer iz Zavoda za javno zdravlje u Valjevu i Đorđe Petković, predsednik udruženja Lokalni odgovor iz Valjeva. Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno podstaći javnost u Valjevu da se više zainteresuje za proces priprema Plana kvaliteta vazduha i da se aktivno uključi u javnu raspravu.

Da te pitam? U prošli četvrtak je u Gradskoj upravi održana javna prezentacija i javna rasprava o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu. Pred malobrojnim građanima, gradonačelnik Valjeva g. Lazar Gojković je predstavio plan lokalne vlasti za poboljšanje života građana za narednu godinu. Zahvaljujući nekolicini aktivistkinja i aktivista, najznačajnije pitanje je bilo zaštita životne sredine i kvalitet vazduha. Aktivisti udruženja Lokalni odgovor, Đorđe Petković i Vladimir Pantić, postavili su nadležnima nekoliko pitanja koja se odnose na budžetski program životne sredine, posebno na smanjenje zagađenja vazduha. Odgovori će, rekoše nadležni, stići pisanim putem. Uskoro.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian