Održane otvorene javne konsultacije o nacrtu plana kvaliteta vazduha 2022-2027.

U ponedeljak 14.11.2022. godine održane su otvorene javne konsultacije povodom nacrta Plana kvaliteta vazduha 2022-2027. u maloj sali Omni centra od 18h do 20h. Konsultacije su održane u okviru “Inicijative za čist vazduh po meri građana” koju sprovode organizacija RERI uz partnere NEA i Lokalni odgovor. Na početku skupa kratke utiske o nacrtu plana su izneli Đorđe Petković, Mirko Popović, Milenko Jovanović i Slađana Stanković, da bi se zatim otvorila diskusija sa prisutnim građanima, kao i sa onima koji su skup pratili uživo putem interneta.

Đorđe Petković (Lokalni odgovor): “Na prvi pogled, čitajući ovaj plan, pomislili biste da je ovo prvi plan ovakve vrste napisan za grad Valjevo. Nigde se ne nalazi analiza prethodnog plana za period od 2016-2021. godine. Volšebno je navedeno da mere preduzete pre donošenja plana nisu dale rezultate. Pri tome se uopšte ne navodi koje su to mere preduzimane, u kom periodu i koliko je sredstava na njih utrošeno! Što je nažalost pokazatelj kako će izgledati i ovaj plan. Naime, u njemu uopšte ne postoje mere koje bi za rezultat imale smanjenje zagađenja; ne navode se nikakvi kratkoročni rokovi kroz koje bi trebalo pratiti ostvarenje, niti se navodi ko bi trebao da nadzire njihovu (ne)uspešnost. Naposletku, sam plan se usvaja nakon nacrta Budžeta, pa samim tim ne možemo očekivati da će ijedna aktivnost unutar plana biti podržana budžetom, barem ne do prvog rebalansa”.

Đorđe Petković, Lokalni odgovor (foto: Dragan Krunić)

Mirko Popović (RERI): “Ne mogu da se otmem utisku da svi zajedno živimo u nekom filmu koji se stalno ponavlja. Pre godinu dana kada se usvajao PKV u Beogradu dešavale su se potpuno iste stvari. Moj osećaj dodatno pojačava to što je izrađivač plana kopirao delove PKV iz grada Beograda. Potpuno ista situacija! Neko je napravio neki dokument, pro forme, isto tako smo tražili da se rok za javni uvid produži, isto se i desilo. Isto tako plan loš, formalno loš u smislu nepoštovanja proceduralnih aspekata koji bi trebalo da budu zadovoljeni. Zatim mere koje nemaju odgovarajuće indikatore, tako da ovaj plan ako bude usvojen ovakav kakav jeste NEĆE DOVESTI DO SMANJENJA ZAGAĐENJA VAZDUHA. Doprinos mera koje su ovim planom predviđene je toliko mali, da prosto do smanjenja zagađenja, koje će značiti bolji kvalitet vazduha u Valjevu, neće doći. Nema opravdanja za to da se sve mere koju su navedene listom odnose na saobraćaj i izveštavanje! Nema opravdanja za to što nije utvrđen broj individualnih ložišta! Ono što nas treba da zanima jeste, koliko manje dana, koliko manje prekoračenja graničnih  vrednosti, koliko manje uticaja na javno zdravlje, a toga u ovom planu nema!”

Mirko Popović, RERI (foto: Dragan Krunić)

Milenko Jovanović (NEA): “Valjevo je prekomerno zagađeni grad koji do sada, nažalost, još nije dobilo ni status anglomeracije. To je tako, jer država ne radi svoj posao. Mora se naglasiti da problem kreće odozgo. Od toga kako se rade planovi, kako se prihvataju planovi od strane resornog ministarstva, zašto može u Valjevu da važi prethodni plan, koji nije usvojen, bez posledica. Ovaj plan već kasni 12 meseci, od roka kada je trebao biti donešen. I sada kada je konačno urađen u njemu je ponuđeno puno, čak i tačnih informacija, koje nisu u funkciji efekata koje treba da donesu mere. Sve ovo nas tera na zaključak da je cilj doneti jedan dokument koji ne mora i neće dati nikakve efekte, ali će formalno biti prihvaćen. Opet je forma ispred suštine.”

Milenko Jovanović, NEA (foto: Dragan Krunić)

Slađana Stanković (Zavod za javno zdravlje Valjevo): ”Početak i kraj priče o aerozagađenju je zdravlje. Odnosno njegov uticaj na zdravlje stanovnika grada. Ono što je karakteristično za sve planove, kao što je i ovaj, nijedan se ne poziva na neki zvaničan podatak što se tiče uticaja na zdravlje. A ne može ni da se pozove, jer takvih podataka nema. U Valjevu je pak prisutan trend povećanja bolesti koje su povezane sa aerozagađenjem. Slučaj je da se svake godine pojavljuje sve veći broj obolelih od plućnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i nekih drugih bolesti za koje se u zdravstvenim krugovima može naći veza sa aerozagađenjem, ali mi to jednostavno ne možemo da tvrdimo, jer takvih istraživanja nažalost nema.”

Slađana Stanković, Zavod za javno zdravlje Valjevo (foto: Dragan Krunić)

Prisutni građani su aktivno učestvovali u diskusiji nakon izlaganja govornika. Bilo je dosta pitanja i u vezi procedura, u vezi materijalnih mogućnosti kako građana, tako i same lokalne samouprave za borbu protiv aerozagađenja, bilo je i pitanja na koji način izvršiti pritisak, kako sastaviti primedbe da bi ih administracija shvatila ozbiljno i na kraju prihvatila. Građanima je preneto da će RERi uz NEU i Lokalni odgovor sastaviti jedan set primedbi koje će građani moći da iskoriste i iza kojih bi mogli da stanu i podnesu gradskoj upravi. Najavljeno je da će se organizovati akcija prikupljanja potpisa građana kako bi se pomenuti set primedbi podneo sa što većim brojem građana koji stoje iza njega i na taj način stvorio što veći pritisak na upravu da plan vrati izrađivaču na doradu.

Jer, zaključak je da ovakav plan može samo da se vrati na izmene i dorađivanje i da nikako ne bi smeo da bude usvojen u ovakvom obliku, a ukoliko se to desi, procena je da samo Ministarstvo zaštite životne sredine neće moći da izda saglasnost za njega kako sadrži brojne proceduralno-formalne nedostatke.

Snimak konsultacija se nalazi na sledećim linkovima:
Prvi deo
Drugi deo

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian