Energetske zadruge

„Energetske zadruge su organizovane kao i druge zadruge, samo što smo se okupili sa idejom da svaki građanin ima pravo i mogućnost da proizvodi električnu energiju. Pojedinci nemaju sredstava da sagrade celo polje sa panelima ili solarnu elektranu, ali ako se ujedinimo možemo nešto da napravimo. Na taj način solarna energija i energetska tranzicija nisu namenjene samo investitorima, nego otvaramo mogućnost i običnim građanima da budu aktivni učesnici u tom procesu“ – rekla je Jelena Nikolić iz prve srpske energetske zadruge „Elektropionir“ na tribini u organizaciji valjevskog udruženja građana „Lokalni odgovor“.

„Elektropionir“ je osnovan krajem 2019. godine i trenutno ima 17 članova iz više srpskih gradova i naše ljude koji rade u inostranstvu. Poduhvat je pionirski i dosta se radi na informisanju i edukaciji građanstva, u pogledu novih saznanja dosta znači što je zadruga u članstvu evropske krovne organizacije REScoop. Zadruga proizvodi energiju isključivo za prodaju na tržištu, a prihod se raspodeljuje članovima srazmerno njihovom učešću u investiranju. To je razlikuje od sistema kupac-proizvođač (prozjumer) u kojem se paneli postavljaju na svom domaćinstvu, struja proizvodi za sopstvene potrebe i višak isporučuje u mrežu EPS-a, a zatim vraća kada zatreba.

Zadruga radi na uspostavljanju mreže decentralizovanih krovnih solarnih elektrana i solarnih parkova u kolektivnom vlasništvu ljudi širom Srbije. Prve su donirane selima Temska i Dojkinci na Staroj planini. Na osnovu ugovora između ovih mesnih zajednica, Grada Pirota i „Elektropionira“ sredstva od prodaje struje isključivo su namenjena razvoju Temske i Dojkinaca, prema predlozima meštana. Slično će biti i u OŠ „Jova Jovanović Zmaj“ u Rumi, gde je planirano da nastavnici, roditelji i drugi građani, uz podršku opštine, učestvuju u finansiranju postavljanja solarnih panela na krovove škole, a da od prihoda obnove školske zgrade, nagrađuju učenike itd.

Za razliku od ovih donatorskih kampanja i projektnih aktivnosti, prva direktna investicija zadruge biće na imanju „Organela“ u Gornjoj Bukovici kod Valjeva. Upravo se razvija novi model solarnih panela, tzv. agrovoltajci, koji će služiti proizvodnji struje, ali i razvoju pojedinih poljoprivrednih kultura. To će takođe biti pionirski poduhvat, a ujedno će poslužiti razvijanju biznis modela, odnosno pokazaće koliki je period da se uloženi novac vrati. Podršku će pružiti UNDP.

Tribina je organizovana u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), sa ciljem podsticaja učešća javnosti u procesu usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Projekat podržava Britanska ambasada u Srbiji.

Tokom ove godine aktivisti i aktivistinje Lokalnog odgovora sproveli su više aktivnosti koje za cilj imaju obaveštavanje i uključivanje građana u lokalnu energetsku politiku: razgovor o energetskoj sadašnjosti i budućnosti Valjeva, prezentaciju nacrta Energetske strategije Valjeva (mart), uputio lokalnim vlastima Inicijativu za izradu Energetske strategije (april), razgovor sa upravnicima stambenih zgrada „Kako do čistijeg grejanja“ (mart), prezentaciju „Kako postati prozjumer“ u saradnji sa Centrom za unapređenje životne sredine (jun), aktivno učestvovalo u javnoj raspravi za izradu Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP), učestvujući i na sastanku u Privednoj komori (jul), uključujući i monitoring lokalnih politika koje se tiču energije (Plan razvoja, SECAP, sufinansiranje mera energetske efikasnosti), te obavili više konsultacija sa lokalnim stručnjacima iz oblasti energetike.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian